Vodopravne dozvole za vinare izdaju se trajno: to će olakšati prilagodbu strožim pravilima u zaštiti okoliša

03 Lipanj 2020
Autor :  

Sukladno novom Zakonu o vodama i novom Pravilniku o izdavanju vodopravnih akata, vodopravne dozvole za vinare izdaju se trajno što je velika pozitivna promjena u odnosu na period prije ovog Zakona kada su se dozvole izdavale na određeni period, piše Slobodna Dalmacija

To je jedan od najvažnijih zaključaka sastanka održanog u Splitu u Vodnogospodarskom odjelu za slivove južnog Jadrana (VGO Split) Hrvatskih voda, a na kojem se tražilo rješenje za problem ispuštanja i pročišćavanja otpadnih voda iz vinarija.

Do sastanka je došlo na inicijativu peljeških vinara i Tomislava Ančića, načelnika općine Orebić koji su zatražili sastanak kako bi se vidjelo što učiniti kako bi vinari mogli normalno poslovati i ujedno zadovoljili propisani zakonski kriteriji za ispust voda u okoliš. Najveći problem koji vinari imaju zapravo je prilagodba novim strožim pravilima u zaštiti okoliša.

O tome problemu i mogućim rješenjima predstavnici nekoliko vinarija i poljoprivrednih zadruga razgovarali su sa Valentinom Dujmovićem, zamjenikom generalnog direktora Hvatskih voda zaduženim za jadranski sliv, Irenom Puticom, direktoricom VGO Split i njihovim suradnicima.

- Otpadne vode iz procesa proizvodnje vina nastaju uglavnom kao rezultat pranja opreme i površina tijekom određenih procesa proizvodnje vina. Najveći volumen otpadne vode nastaje tijekom berbe, a kako se kod nas proizvodnja grožđa u posljednje vrijeme značajno smanjila, namjera nam je utvrditi što je realno i provedivo za male vinarije, jer velikih više nema, kako bi se osiguralo zbrinjavanje otpadnih voda koje neće imati štetan utjecaj na okoliš – istaknuo je Ančić dok su predstavnici vinarija iznijeli svoja iskustva i primjere iz prakse.

Dubrovnikinsider.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda Dubrovnikinsider.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati u pravilima korištenja Više detalja…