VLADA RH ODOBRILA! Bespovratna sredstva idu za obnovu Arboretuma i ljetnikovca Trsteno!

192

U Vladi Republike Hrvatske potpisano je 35 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane sredstvima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. godine, a koji se odnose na razvoj znanstvenih istraživačkih centara, opremanje bolnica i domova zdravlja, očuvanje kulturne i prirodne baštine, izgradnju studentskog doma te razvoj sudskog e-registra. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi 793,2 milijuna kuna, od čega je 696,6 milijuna kuna sufinancirano sredstvima iz fondova EU.

Ugovore koji se odnose na opremanje bolnica i domova zdravlja, očuvanje kulturne i prirodne baštine, izgradnju studentskog doma te razvoj sudskog e-registra potpisala je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, a ugovore koji se odnose na razvoj znanstvenih istraživačkih centara potpisala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, a ispred Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, spomenute je ugovore potpisao ravnatelj Tomislav Petric.

Potpisivanju su nazočili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Među potpisanim ugovorima je i projekt – Arboretum i ljetnikovac Trsteno – obnova i revitalizacija petstogodišnje ladanjske cjeline, koji je postao  prvi strukturni projekt Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Cjelokupna vrijednost projekta iznosi 2,296.249 kuna, a odobrena bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj iz financijskog razdoblja 2014.–2020. iznose 1,118.050 kuna. Projekt počinje 1. listopada 2017. i traje do 1. prosinca 2019.

Projekt je usmjeren na poboljšanje turističke ponude kao i na kreiranje jedinstvenog turističkog odredišta koje posjetiteljima nudi poseban doživljaj koji uključuje kulturnu graditeljsku i perivojnu baštinu te pejsažni prostor. 

Također, obnovit će se i zapuštene povijesne građevine (zgrada ljetnikovca, paviljon, kapelica, ljetna kuhinja s krušnom peći, mlinica, gospodarska zgrada te pojata) sukladno novim namjenama kako bi se osigurala samoodrživost projekta.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *