VLAHUŠIĆ: Kada bi Grad upravljao zidinama godišnje bi zaradjivao 42 milijuna kuna više svojim gradjanima

223

“Kada si usamljen u svojim stavovima, kada te rijetki razumiju, a službene državne institucije imaju suprotan stav, postavljam sebi stalno pitanje: Jesam li u pravu i trebam li odustati? Odgovor je vrlo jasan, ako si u pravu nikada ne odustaj, nastavi dalje kritički misliti i čekaj vrijeme da se tvoj stav i razmišljanje ostvari. Jer kako bi svijet i ljudska rasa izgledali da su pojedinci odustajali od svojih stavova, protivnim stavu službenih institucija koje su branile postojeće stanje.
Giordano Bruno je rekao : Zemlja je okrugla, a Inkvizicija je branila službeni stav: Zemlja je ravna ploča. Tražili su da se odrekne vlastotiga mišljenja, nije prihvatio. Osudili su ga i spalili na lomači. Danas svi prihvaćaju istinu da je Zemlja okrugla, slavimo Giordana Bruna kao istinskoga junaka, a imena Inkvizitora nitko se ne sjeća.
Sokrat grčki filozof, uz Platona i Aristotela ponajveći um antike, uporno je inzistirao na traženju dokaza i protivio se dogmi, te se smatra utemeljiteljem znanstvenoga pristupa kritičkom razmišljanju. Kao i Giordano Bruno osudjen na smrt, zbog kvarenja mladeži novim idejama.
Nažalost Hrvatska je danas na dnu svijeta po učenju kritičkog mišljenja i zauzima 136. mjesto od ispitanih 140 zemalja svijeta u novom izviješću Svjetskog gospodarskog foruma. U prilogu su dijelovi teksta koje je prenio index.hr.
Prema američkom neurologu dr Stevenu Novellu definicija kritičkog mišljenja proizlazi iz niza pitanja: Što biste trebali misliti? Kome biste trebali vjerovati? Je li moguće da se zavaravate? To su pitanja koja bi svaka osoba, neovisno o svojim godinama, morala sebi stalno ponavljati.

Nedavno je DORH odbacio kaznenu prijavu koju sam podnio protiv sadašnje gradske uprave zbog štetnog novog ugovora po državu i grad, jer je dubrovačke zidine predala na upravljanje DPDSu za još 15 godina i nakon isteka postojećeg ugovora u narednoj godini. Medjutim brojke, matematika, činjenice govore drugo. Kada bi Grad Dubrovnik upravljao svojom imovinom, dubrovačkim zidinama, godišnje bi zaradjivao 42 milijuna kuna više svojim gradjanima, DPDS bi dobivao više novaca za obnovu, a državni proračun dobio bi u lipu jednako novaca.
U narednoj godini cijena ulaznica za zidine biti će 200 kuna. Ukupan prihod pri istom broju posjetitelja kao ove godine od 1.3 milijuna ljudi, iznositi će 220 milijuna kuna. Prema novom ugovoru Gradu će pripasti 106 milijuna kuna, DPDSu 70 milijuna kuna, a državi će se uplatiti 44 milijuna kuna PDVa od ulaznica.
Kada bi nekim čudom, kod vodstva DPDSa i gradske uprave proradila istinska ljubav prema Dubrovniku i njegovim stanovnicima tada bi se promijenio Ugovor, Grad bi naplaćivao ulaznice, dobivao 70 % sredstava i preuzeo trošak zaposlenih na gradskim zidinama. DPDS bi dobivao 30 % sredstava za obnovu baštine, a država dobivala svojih 25 % na svaku plaćenu uslugu ili proizvod od svih sredstava potrošenih u Dubrovniku.
Tada bi u narednoj godini od ukupno prikupljena 220 milijuna kuna od prodaje ulaznica za zidine, istovjetno kao u prvoj varijanti, Grad dobivao 70 % ili 154 milijuna kuna, a DPDS 30 % ili 66 milijuna kuna. Grad bi dobio 48 milijuna kuna više, izdvojio za plaće osoblja na zidinama 6 milijuna kuna, te bi imao 42 milijuna kuna više za ulaganje u potrebe svojih stanovnika.
DPDS bi imao 66 milijuna kuna za obnovu baštine na području Republike, ne bi plaćao zaposlene na dubrovačkim zidinama od 6 milijuna kuna i u odnosu na prvu varijantu imao bi 2 milijuna kuna više za spomeničku baštinu.

Računica provjerena i dokazana, nitko je nije osporio. Svi na dobitku? Ili ipak nisu? Ima li gubitnika , kako se zovu i koji su im motivi za nanošenje ogromne financijske štete Gradu i njegovim stanovnicima? Je li Lex Vlahušić donesen kako bi se kritičko mišljenje zatrlo?
Svatko od Vas dragi prijatelji koji me pratite na Fb i vaši prijatelji donijeti će svoj stav.
Ja znam, Zidine će se vratiti svome Gradu, kao što je Zemlja okrugla, usprkos drugačijim vjerovanjima.”  – napisao je na svom Facebook profilu bivši gradonačelnik Andro Vlahušić

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *