VRIJEME / Kiša, oluje, pljuskovi i grmljavina

403

NAKON prevladavajuće sunčane subote, od nedjelje će ponovno diljem Hrvatske biti promjenljivo, gdjekad i pretežno oblačno, u većini krajeva uz povremenu kišu, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom.

Najmanje kiše, mjestimice i nimalo, do utorka će biti u istočnoj Hrvatskoj. Dnevna temperatura zraka neće se znatnije mijenjati, a jutra će većinom biti toplija od subotnjega, prognozira Zoran Vakula na HRT-u.

Vjerojatnost za stabilnije i sunčanije vrijeme, bez kiše, znatno se povećava uoči Uskrsa i u tjednu nakon njega.

Detaljniju prognozu za vikend i veći dio sljedećega tjedna pripremio je Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

Nedjelja: promjenljivo, ponegdje kiša

I veći dio nedjelje će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti uglavnom sunčan. Vjerojatnost za kišu će na krajnjem istoku biti vrlo mala, dok na zapadu Slavonije može biti pokojeg pljuska ili malo kiše. Ponegdje će puhati slab i umjeren istočni i jugoistočni vjetar. Najviša temperatura od 18 do 21 °C, a ujutro mjestimice može biti magle.

Magla je ujutro moguća i ponegdje u središnjoj Hrvatskoj. Tijekom dana promjenljivo oblačno, u nekim predjelima uz kišu, poglavito potkraj nedjelje. Najniža jutarnja temperatura između 4 i 7 °C, a najviša uglavnom između 15 i 18 °C.

U gorju, u Hrvatskom primorju te u unutrašnjosti Istre treba računati na povremenu kišu, na jugu Like mjestimice moguće i obilniju. Duž obale Istre, posebno zapadne, kiša može i izostati. Istočni vjetar i jugo na moru će okrenuti na sjeverozapadni. Temperatura danju većinom od 13 do 17 °C.

Juga će biti i u Dalmaciji, gdje će u drugome dijelu dana zapuhati jugozapadni pa sjeverozapadni vjetar. More pritom malo do umjereno valovito. Dnevna temperatura većinom od 15 do 18 °C. Bit će promjenljivo i pretežno oblačno s povremenom kišom, ponegdje moguće i grmljavinom.

Prema jugu Hrvatske manje oblaka, danju uz malu vjerojatnost za kišu, no prema kraju dana i u noći na ponedjeljak treba računati na kišu i u ovom dijelu Hrvatske. Puhat će jugo, prema kraju dana na otvorenome sjeverozapadnjak. Najviša temperatura od 17 do 20 °C.”

U novom tjednu promjenljivo

“Dani koji slijede i dalje će na kopnu biti promjenljivi, s povremenom kišom, ponegdje i pljuskovima s grmljavinom, te podjednako toplo kao tijekom vikenda, pa čak i malo toplije. Najtoplije će biti na istoku, gdje će i kiše biti najmanje, u ponedjeljak vjerojatno i nimalo. Ponegdje će puhati umjeren sjeveroistočnjak, u srijedu jugozapadnjak.

I na Jadranu povremena kiša, poglavito u ponedjeljak. U utorak pak treba računati na mjestimične pljuskove uglavnom uz obalu, i to posebice na sjevernom dijelu, a u srijedu je kiša vjerojatna i drugdje. Sjeverozapadnjak će pritom sredinom tjedna okrenuti na jugo.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.
.

IZVOR: index.hr

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *