Vrlo jednostavan napitak, a jako dobar za zdravlje

425

Češnjak (Allium sativum), poznat po svom jedinstvenom okusu i aromi, nije samo popularan sastojak u kulinarstvu već se već stoljećima koristi i kao ljekovita biljka. Ta “čudesna namirnica” iz porodice zvanikovki (Amaryllidaceae) ima bogatu povijest upotrebe u tradicionalnoj medicini raznih kultura diljem svijeta, a moderna istraživanja potvrđuju brojne zdravstvene blagodati češnjaka. Od jačanja imuniteta do smanjenja rizika od bolesti srca, on je uistinu moćan saveznik našeg zdravlja i vitalnosti.

Jedna od ključnih prednosti češnjaka jest njegov snažan antibakterijski učinak. On, naime, sadrži spoj nazvan alicin koji ima antimikrobna svojstva i može pomoći u borbi protiv raznih zaraza. Češnjak se tradicionalno koristi za liječenje prehlade i kašlja te kao prirodni antibiotik za razne bakterijske infekcije.

Osim toga, češnjak je poznat po svom pozitivnom utjecaju na srce i krvne žile. Redovita konzumacija češnjaka može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i kolesterola, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti poput srčanog i moždanog udara. Također, on potiče cirkulaciju te smanjuje pojavu krvnih ugrušaka.

Osim što je dobar za srce, češnjak može pružiti podršku imunosnom sustavu. Bogat je antioksidansima koji se bore protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti stanice.

Nužan je oprez

Nadalje, konzumacija češnjaka može pripomoći u prevenciji prehlade, gripe i drugih viroza.

Neke studije sugeriraju da određeni spojevi u češnjaku mogu pomoći u suzbijanju rasta tumora i smanjenju rizika od određenih vrsta raka. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se ti rezultati potvrdili.

Konzumacija češnjaka može imati i pozitivan utjecaj na probavni sustav. Stimulira proizvodnju probavnih enzima i pomaže u olakšavanju probave. Također može djelovati kao blagi diuretik, potičući izlučivanje toksina iz tijela.

Iako ima brojne zdravstvene blagodati, treba biti oprezan s konzumacijom češnjaka u određenim situacijama. Osobe koje uzimaju određene lijekove, poput antikoagulansa, ili imaju specifične zdravstvene probleme, trebaju se posavjetovati sa svojim liječnikom prije nego što uključe češnjak u svoju prehranu kao ljekovitu namirnicu.

Napravite svoj napitak

Sedam dana za redom, jednom mjesečno, svako jutro možete popiti češnjak i vodu.

Sastojci:

8 češnjeva češnjaka

1 l vode

 

Priprema:

Češnjak očistite i sve češnje prerežite na pola. Isperite ih pod tekućom vodom, a zatim ih stavite u staklenku.

Prelijte litrom vode i zatvorite teglu. Ostavite u hladnjaku sat vremena prije upotrebe.

Primjena:

Pomiješajte ¼ šalice vode od češnjaka s 1 šalicom obične vode i popijte.

Dnevno.hr

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *