WHO objavio dobre vijesti o cjepivu za koronavirus

562

Cjepiva protiv covida-19 koja su odobrena i dostupna za sada su učinkovita protiv “svih varijanti virusa”, poručila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), pozivajući da se i dalje poštuju mjere opreza.

Iako se zdravstvena situacija u Europi poboljšava, međunarodna putovanja treba i dalje izbjegavati jer prijetnja i dalje postoji, kao i nove nepoznanice, upozorio je Hans Kluge, direktor WHO-a za Europu, osobito kad je riječ o novoj zabrinjavajućoj varijanti koja je prvi put otkrivena u Indiji, a potom je potvrđena u polovici od 50-ak zemalja u tom području.

“To je prijetnja puna nepoznanica”, upozorila je Catherine Smallwood, zadužena za krizne situacije pri WHO-ovu uredu za Europu. “Pandemija nije gotova”.

Po podacima WHO-a, u cijeloj regiji koja pokriva dio središnje Azije, broj novozaraženih pao je za 60 posto za mjesec dana, s 1,7 milijuna sredinom travnja na 685.000 prošli tjedan.

“Idemo u dobrom smjeru, ali moramo ostati oprezni… povećanje mobilnosti, fizičke interakcije i okupljanja mogu dovesti do povećanja transmisije u Europi”, rekao je regionalni direktor, napominjući da esencijalna putovanja ostaju dopuštena.

Osim toga, ublažavanje mjera socijalnog distanciranja mora pratiti jačanje napora koji se odnose na testiranje, praćenje kontakata, sekvenciranje varijanti virusa i cijepljenje.

“Ne postoji nulti rizik”, rekao je Kluge. “Cjepiva su možda svjetlo na kraju tunela, ali ne smijemo dopustiti da nas to svjetlo zaslijepi”.

IZVOR: poslovni.hr

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *