Za blagdane darivajmo baštinu!

395

Blagdani su pred nama i u potrazi ste za jedinstvenim poklonom koji će, osim na policama naći svoje mjesto i u srcima dragih osoba? Na pravom ste mjestu! Muzejska prodavaonica Dubrovačkih muzeja nudi Vam bogat izbor replika tradicionalnih i muzejskih predmeta, nakita, odjeće i modnih dodataka, edukativnih igara, knjiga te potrepština za kuću.

Kao i svake godine, Dubrovački muzeji Vam nude blagdanski popust do 20 posto, koji traje od 15. do 31. prosinca.

Posjetite muzejsku prodavaonicu Dubrovačkih muzeja u Kneževom dvoru svakog dana od 9 do 16 sati.

Ne zaboravite da Vašom kupnjom podržavate rad Dubrovačkih muzeja i skrbite za baštinu!

 

  1. Suveniri inspirirani Orlandom

Središnje godišnje izložbe Dubrovačkih muzeja uvijek prati i poseban set muzejskih suvenira. Uz ovogodišnju izložbu „Orlando – simbol slobode“ proizvedeni su svilena marama i svilene kravate u dvije boje, muške i ženske majice s dva različita motiva, kuhinjske pregače i platnene torbe u dvije boje te šalica. U Orlandovoj godini ne možete pogriješiti s nekim od ovih poklona.

  1. Replike predmeta iz fundusa

Poklonite svojim bližnjima kopiju predmeta iz fundusa i unesite dašak muzeja u njihov dom. U ponudi su kamena skulptura dubrovačkoga nebeskog zaštitnika sv. Vlaha, glava mladića i reljef s prikazom Venere i Marsa s Kneževa dvora, popularni ”zelenci” u umanjenom mjerilu, kao i replike posuda iz dubrovačke ljekarne Domus Christi koje se čuvaju u fundusu Dubrovačkih muzeja.

  1. Keramički podmetači za čaše

Motivi su preuzeti s tanjura nađenih u istraživanjima brodoloma kod otoka Mljeta, a čuvaju se u dubrovačkom Pomorskom muzeju. Riječ je o osmanskoj keramici, proizvedenoj u glasovitom Izniku (antička Nicaea), u kojem se u 16. stoljeću proizvodila glazirana keramika, najsličnija kineskom porculanu, i njezina tehnologija izradbe i sastojci smjese bili su tajna. Keramičari Iznika postigli su tehničke i estetske izvrsnosti bez premca u Europi. Nalazi ove keramike danas su malobrojni i raritetni, a Dubrovnik je jedini grad u Hrvatskoj koji ju je uvozio u većim količinama.

  1. Zavjetna pločica

U Pomorskom muzeju nalazi se srebrena zavjetna pločica kapetana Stjepana Usrijenca s prikazom dubrovačkoga galijuna, izrađena prema ogirinalu iz 1595., koji se čuva u zbirci župne crkve Gospe od Šunja na Lopudu. Čuveni dubrovački galijuni zajedno s karakama činili su veliki dio jake dubrovačke trgovačke flote u 16. st. Pod nazivom argosy (od Ragusa – Dubrovnik) W. Shakespeare spominje dubrovački galijun u svojoj drami Venecijski trgovac.

  1. Nakit

Možeš li pogriješiti daruješ li ženi nakit? Ne! U bogatoj ponudi muzejske prodavaonice u Kneževu dvoru možete birati između nakita s arhitektonskom dekoracijom Kneževa dvora, arhitektonskom ornamentikom dubrovačkih ranosrednjovjekovnih crkava, likom sv. Vlaha, pomorskom baštinom, detaljima ukrasnog veza sa svečanih muških nošnji dubrovačkog kraja iz 19. stoljeća, ili pak nakita inspiriranog ženskim narodnim nošnjama i tradicijskim nakitom dubrovačkoga kraja.

  1. Modni dodaci od svile

Svilene kravate za njega i očaravajuće svilene marame za nju najsigurniji su dar ovog Božića. U muzejskoj ponudi možete pronaći širok izbor kravata i marama inspiriranih različitim motivima iz fundusa Muzeja.

  1. Kožna poslovna kolekcija

Kožna poslovna kolekcija uključuje etui za dokumente i poslovnu mapu inspirirane velikim pečatom Dubrovačke Republike iz 18. stoljeća s likom sv. Vlaha. Izvrstan su izbor za poslovne partnere.

8. Edukativni vodiči, bojanke, slikovnice i igre za djecu

Ilustrirani edukativni vodiči uz stalne postave Kulturno-povijesnog, Etnografskog i Pomorskog muzeja u kojima Pavle i Đivo, maskote Dubrovačkih muzeja, uz pomoć miša Vuka, psa Ruđera, mačke Cvijete i sove Bete i guštera Miha, dječicu vode kroz neke od najvažnijih zgrada Dubrovacke Republike u kojima su danas smješteni muzeji, idealni su pokloni za male genijalce!

Djecu možete razveseliti i edukativnim vodičem uz izložbu „Ranosrednjovjekovna skulptura u Dubrovniku i okolici“, edukativnom bojankom „Dubrovački povijesni brodovi“, publikacijom „Zlatno libro: bajke, predaje i legende iz dubrovačkog kraja“ na hrvatskom i engleskom jeziku te popratnim nosačem zvuka, igrama za učenje.

Najnovija edukativna izdanja su strip „Intervju s Orlandom“ koji donosi odgovore na pitanja tko je bio Orlando, gdje je živio, kako je došao u Dubrovnik, ima li ga još igdje osim kod nas u Gradu, čega se sve nagledao stojeći 600 godina na Stradunu i mnoga druga te „Boje Dubrovačkih muzeja“, namijenjene najmlađima, koje kroz odabrane muzejske predmete djeci pomažu prepoznavati osnovne boje.

9. Platnene burse

Platnene torbe su bez sumnje modni hit posljednjih godina, posebno za one eko osviještene među nama. U muzejskoj prodavaonici u Dvoru možete birati između različitih veličina i boja bursi, kao i apliciranih motiva.

10. Muzejska izdanja

Odaberite nešto od muzejskih izdanja. Među nekoliko desetaka naslova sigurno se krije idealan poklon za svakog ukućanina. Luksuzni katalozi središnjih godišnjih izložbi Dubrovačkih muzeja zaista su kapitalna djela koja će naći svoje mjesto u svačijoj biblioteci.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *