Zamjenica Marević na otvaranju Europske konferencije o cestama

212

Zamjenica župana Žaklina Marević nazočila je otvaranju Europske konferencije o cestama na temu „Koridori za zajednički napredak i održivu mobilnost”. Konferenciju je službeno otvorio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je ovom prilikom istaknuo kako se nijedna država ne razvija sama za sebe, odnosno kako svima treba dobra suradnja sa susjednim zemljama.

”Prometni koridori su prometne žile kucavice koji spajaju i opskrbljuju i kroz koje teče roba, usluge, teče život. Upravo je strategija Hrvatske kvalitetnije usuglašavanje upravljanja prometom sa susjednim zemljama. Ovakav položaj naše zemlje nosi razvojne potencijale, važna su brojna ulaganja osobito u kontekstu željezničke infrastrukture koja je desetljećima zanemarivana. Hrvatska je zadnjih godina najviše ulagala u autoceste, i sada teče proces restrukturiranja čitavog cestarskog sektora. Provodi se refinanciranje i dug će biti otplaćen do 2033. godine, a autoceste će ostati u rukama države i građana. Moramo još dodati kako su naše autoceste proglašene 13. po kvaliteti u svijetu”, rekao je ministar Butković te dodao kako Hrvaskoj preostaje završiti izgradnju dionica autoceste na istoku zemlje prema granici s Mađarskom, dio Vc koridora koji će Luku Ploče preko BiH spojiti s Mađarskom te dionica Jadransko – jonskog koridora od Ploča prema Dubrovniku koji će hrvatsku autocestovnu mrežu spajati od Italije, preko Crne Gore do Grčke. Naglasio je i važnost izgradnje brze ceste od Dubrovnika do Zračne luke Dubrovnik.
Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić rekao je ovom prilikom kako će se na skupu raspravljati o različitim aspektima prometnog odnosno cestovnog povezivanja. Dodao je kako je Dubrovnik izabran za održavanje ove konferencije jer se ovdje grade veliki infrastrukturni projekti koji se moraju zajednički koncipirati i usuglasiti sa susjednim zemljama.
”Važni su koridori zajedničkog napretka i održive mobilnosti. Upravo zato smo odabrali Dubrovnik za održavanje konferencije i pozvali predstavnike susjednih zemalja, da zajedno planiramo i koncipiramo mrežu prometa”, rekao je uvodno Škorić na konferenciji na kojoj sudjeluju i predstavnici susjednih zemalja Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
Na skupu je među ostalima bio i ministar zaštite okoliša i energetike RH Tomislav Ćorić, a putem video linka prisutne je pozdravila i zastupnica u Europarlamentu Dubravka Šuica. Sudionike konferencije pozdravio je i izvršni dopredsjednik Međunarodnog cestovnog udruženja (IRF) Michael Dreznes kao i dekan Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Tomislav Josip Mlinarić.
Konferencija se održava u organizaciji Hrvatskih cesta, Hrvatskog društva za ceste – Via Vita, Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, Međunarodne cestovne organizacije (International Road Federation) i Europskog cestovnog udruženja (European Union Road Federation).

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *