Zamjenica Marević na otvaranju konferencije “Jačanje europske suradnje za zaštitu kulturne baštine od rizika“

163

”Jačanje europske suradnje za zaštitu kulturne baštine od rizika“, naziv je konferencije koja se u okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem EU održava u Dubrovniku od 26. do 28. veljače, a otvorena je danas u Lazaretima. Svečanom otvorenju nazočila je i ministrica kulture RH Nina Obuljen Koržinek, voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev te zamjenica župana Žaklina Marević, kao i pročelnica UO za društvene djelatnosti Jelena Dadić.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je ovom prilikom kako je se problemi i izazovi u očuvanju kulturne baštine ne mogu riješiti u godinu ili dvije, ali je bitno preokrenuti trendove.

”Moramo shvatiti da nam je baština najvažniji resurs, s kojim moramo mudro i racionalno upravljati te u nju ulagati i čuvati. Time ćemo je prenijeti budućim generacijama“, rekla je Koržinek.

Istaknula je velik odaziv na konferenciju, jer uz stručnjake iz ovog područja iz 27 država članica sudjeluju i predstavnici relevantnih međunarodnih organizacija, od UNESCO-a do ICOM-a i ICCROM-a.

”Na konferenciji, ali i na zaključcima Vijeća ministara u svibnju, dat ćemo važan doprinos državama članicama EU kako se ovom temom baviti u idućem razdoblju”, zaključila je Obuljen Koržinek.

Zamjenica Marević rekla je kako je mogućnost  da u našem gradu i u našoj županiji ugostimo jednu od konferencija koje se održavaju u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU velika čast. 

”Koristim priliku zahvaliti svima vama koji ste prepoznali da je  grad Dubrovnik, koji je prepoznatljiv upravo po svojoj kulturnoj i povijesnoj baštini, pravi domaćin jednom ovakvom događanju. Mi koji pratimo razvoj grada, kao središta naše zupanije, vidimo koliko se napora ulaze u očuvanje kulturne baštine, na čemu odajemo priznanje djelatnicima gradske uprave i svima onima koji daju svoj doprinos očuvanju iste. Osim Dubrovnika, koji je naš najsjajniji biser, diljem županije imamo značajan broj kulturno-povijesnih lokacija, od Neretvanske doline, preko Pelješca, otoka Korčule do Konavala, o kojima se sustavno brinemo kako bismo očuvali svoju prošlost i tradiciju. Izazovi s kojima se susrećemo svakoga dana potiču nas da u svom radu i djelovanju veliku pozornost posvećujemo upravo tome kako upravljati, ali i zaštititi našu kulturnu baštinu, no i kako podići javnu svijest o važnosti ove teme.  Vjerujem da će i ova konferencija zasigurno doprinijeti tome”, rekla je zamjenica Marević.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako rast turizma donosi sve veći priljev novca, što odredištima pod zaštitom UNESCO-a donosi rizik u urbanizmu, odnosno načinu gradnje, te u posezanju za javnim prostorom u cilju što većeg profita.

”Turizam je osnovna gospodarska grana u Dubrovniku. Čak 80 posto ljudi živi od turizma. Zato kad  donosimo mjere moramo imati na umu da ne smijemo uništiti turizam, već postići održivost s ciljem bolje kvalitete života naših sugrađana”, rekao je Frankovi te dodao kako je Dubrovniku nužno potrebna ravnoteža.

Na otvaranju je još govorio i voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev.

Jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU u području kulture je očuvanje

Odabrana tema konferencije omogućuje raspravu na stručnoj teorijskoj razini o metodologiji ispitivanja i procjene svih vrsta rizika radi lakšeg donošenja odluka o očuvanju i korištenju kulturne baštine te optimalnog korištenja resursa.

Teme panela fokusirane su na raspravu o metodama identifikacije, analize i određivanja prioriteta rizika kulturne baštine te posebice boljeg razumijevanja potencijalnih rizika, važnosti monitoringa, procesa prilagodbi, kao i brzi oporavak od ugroza te održivog očuvanja nakon obnove te prepoznavanja mogućnosti koje pruža participativno upravljanje kroz poticanje suradnje svih dionika u procesu upravljanja rizicima.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *