Zastupnik Picula sastao se s povjerenicom za regionalni razvoj na temu otoka

339

Zastupnik Tonino Picula sastao se danas s Europskom povjerenicom za regionalni razvoj Corinom Crețu, na temu položaju europskih otoka u budućoj kohezijskoj politici.

 

Sastanku su nazočili Marie-Antoinette Maupertuis, izvjestiteljica Europskog odbora regija za otoke i Stefano Mallia, izvjestitelj Europskog ekonomskog i socijalnog odbora za otoke.  Ovaj sastanak nastavak je suradnje zastupnika Picule, potpredsjednika Međuskupine zaduženog za otoke u ime Europskog parlamenta s predstavnicima ostalih europskih institucija zaduženih za otoke.

Zastupnik Picula predstavio je inicijative Europskog parlamenta vezane za otoke nakon usvajanja Rezolucije o posebnom statusu europskih otoka, u veljači prošle godine.

Pozvao je na pravedniji odnos institucija Europske unije prema europskim otocima i očuvanje kohezijske politike kao glavnog instrumenta za investiranje u EU, ali i na otocima. Napomenuo je kako je u Hrvatskoj u tijeku izrada novog Zakona o otocima te kako su primjeri dobre prakse ostalih zemalja članica dobrodošli.

„Mi ne možemo ispravljati prošlost, ali želimo utjecati na budućnost europskih politika prema otocima. Pozdravljamo najnovije inicijative koje uključuju otoke kao što je osnivanje Europskog otočkog energetskog foruma (European Energy Islands Forum), ali ne možemo biti zadovoljni s pritiscima na kohezijsku politiku koji bi poništili sve što je do sada napravljeno“, poručio je Picula na sastanku.

Povjerenica Crețu pozdravila je pokretanje Europskog otočkog energetskog foruma prošlog tjedna na Kreti i složila se s ocjenom zastupnika Picule o važnosti i nezamjenjivosti kohezijske politike.
 „Nitko u EU ne smije biti ostavljen po strani, pogotovo područja koja trpe zbog svoje zemljopisne zakinutosti što je svakako slučaj s otocima“, naglasila je Crețu. Ujedno je komentirala pritiske koji postoje da se kohezijska politika ukine i zamijeni drugim financijskim instrumentima za investicije te pozvala na daljnju suradnju i zatražila potporu Europskog parlamenta.

Na zajedničkom sastanku dogovoreno je održavanje zajedničkog foruma o budućnosti europskih otoka s predstavnicima svih europskih institucija i zemalja članica EU.Forum će se održati početkom iduće godine. Cilj Foruma je koordinacija svih razina odlučivanja kada su u pitanju otoci, ali i usvajanje prijedloga za aktivniju europsku politiku prema otocima u novom višegodišnjem proračunskom razdoblju.

Podsjećamo, zastupnik Picula je suosnivač Međuskupine Europskog parlamenta zadužen za otoke, a stvaranjem tog radnog tijela otoci su došli u fokus europskih institucija. Valja istaknuti da je pokretanje Foruma na Kreti bilo predviđeno Akcijskim planom koji je Picula predložio lani u kolovozu, zajedno s kolegama Santom i Giuffridom i za koji je nakon pozitivne evaluacije Europske komisije za otoke odobreno 2 milijuna eura iz europskog proračuna!

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *