Zeleno svjetlo turističkom naselju Canavia u Mikulićima

199

Odlukom Županijske skupštine donesenom na Sjednici održanoj 11. ožujka ove godine, usvojene su Izmjene i dopune Prostornog plana Dubrovačko – neretvanske županije, a objavom u Službenom glasniku ta je Odluka postala i službeno valjana.

Ovom je Odlukom stvorena prostorno-planska pretpostavka ostvarivanju Projekta Canavia kojega priprema investitor – tvrtka Turističko naselje Canavia d.o.o. iz Mikulića.

Na ovaj način dano je zeleno svjetlo izgradnji istoimenog turističkog naselja koje će se graditi na području Mikulića u Općini Konavle.

Tako je u prostornom obuhvatu od 233,5 hektara otvorena nova turistička zona – Canavia u kojoj se Planom dopušta izgradnja turističkog naselja ukupnog smještajnog kapaciteta 1200 postelja u hotelima i vilama uz širok spektar objekata i sadržaja iz područja športa i rekreacije.

Ovaj prostorno-planski okvir omogućava razvoj projekta Canavia kojeg investitor u suradnji s vlasnicima zemljišta, suinvestitorima i poslovnim partnerima priprema već niz godina.

Stvorili smo suradnju koja je rezultirala smjernicama za koncepciju projekta u duhu održivog razvoja, a na parametrima prihvatljivima za sve subjekte i sve interese koji u njemu sudjeluju. Razvili smo poseban model prema kojemu investitor planira ostvariti ovaj složeni i zahtjevni projekt. Sigurno je kako ovaj projekt može biti pilot projekt ovakvih sadržaja u Republici Hrvatskoj pa smo ga zato nazvali ”Canavia model.” Projekt razvijamo u zoni Canavia na iznimno lijepom i vrijednom prostoru, između Cavtata i Prevlake, na relativno velikoj površini kako bi se osigurala izgradnja prihvatljivim urbanističkim i arhitektonskim rješenjima uz planiranu opsežnost raznovrsnih dodatnih sadržaja. Izgradit će se turističko naselje kojim će se primjereno valorizirati vrijedan ruralni – prirodni prostor Mikulića i sukladnoj tradicijskoj gradnji i življenju na području Konavala.

Turističko naselje Canavia koncipiramo kao park naselje tipa mediteranski ruralni resort koji će sve zahtjevnijim gostima nuditi mirni boravak daleko od prepunih plaža i urbanih naselja. Plaže se pretežito uređuju na autohtonim kamenim liticama uz otvorene i zatvorene bazene s talasoterapijom i drugim vidovima zdravstvenog turizma, a s pogledom na beskrajno plavi obzor i u okruženju bogate mediteranske vegetacije.

Ponuda ovog turističkog naselja koncipira se u duhu suvremenih potreba turističkog tržišta što sinergijski nadopunjuje postojeću ponudu Konavala i doprinosi razvoju Konavala kao jedinstvenog cjelogodišnjeg turističkog odredišta.

Nedvojbeno je kako će 1200 postelja značajno povećati turističku potrošnju na ovom području. Posjetitelji Turističkog naselja Canavia veći dio vremena provodit će u okolici u potrazi za novim doživljajima i iskustvima iz života Konavala. To je ujedno dodatni poticaj produljenju sezone na ovom području.

Izgradnju naselja financira investitor – tvrtka Turističko naselje Canavia d.o.o. koja će se strukturno oblikovati na načelima partnerstva vlasnika zemljišta i više fizičkih osoba u svojstvu suinvestira i kondominijskog načina poslovanja. Projekt je pogodan za korištenje financijskih sredstava iz EU izvora.

Projekt podupiru Ministarstvo turizma, Dubrovačko – neretvanska županija, Općina Konavle i Mjesni odbor Mikulići.

 

Tvrtka Turističko naselje Canavia d.o.o., sa svojim stručnim suradnicima, a posebno tvrtkom Alfaplan d.o.o. za prostorno planiranje, urbanizam, arhitekturu i consulting nastavlja na temelju planskih uvjeta iz županijskog Prostornog plana pripremati daljnje aktivnosti razrade planova i projekata za navedenu turističku zonu.

Uvjereni smo kako će se ovaj projekt ostvariti u razumnom roku, na zadovoljstvo svih sudionika uz izniman doprinos ponudi Konavala i cjelokupnog hrvatskog turizma. 

Antun Komaić,
Voditelj projekta i prokurist tvrtke
Turističko naselje Canavia d.o.o.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *