Želite loviti ribu? Uhljebi su od toga napravili znanstvenu fantastiku

739

GODIŠNJE dozvole za ribolov možete kupiti od prosinca do 1. ožujka, a nakon toga morate plaćati ili vrlo skupe dnevne ili tjedne dozvole za ribolov, ili na ribanje otići u ilegali te riskirati kazne od 2 do 5 tisuća kuna. Zašto je tome tako, ulazi u anale razmišljanja hrvatske birokracije koja je ovim novim odredbama htjela zagorčati život slovenskim susjedima, a na kraju je, kako to već biva s birokracijom, zagorčala život svim ribolovcima.

Htjeli izigrati Slovence, a zakomplicirali život hrvatskim ribarima

Novi Pravilnikom otežan je život i onima koji su punili kućne budžete kada bi svoj rekreacijski ulov ponudili restoranima. Sada će morati posebno označavati ulov zarezivanjem glave ili odsjecanjem repa. Kazne su visoke, a država je za gotovo 200 osoba u posljednje vrijeme izdala licencu za nadzor ribolova bez potrebnih dozvola. No, krenimo redom.

Godišnje dozvole za ribolov, sve do ove 2018. godine, bilo je moguće kupovati tijekom cijele godine, a kriterij je bio stalno prebivalište u zemlji. No susjedi Slovenci koji masovno ljetuju kod nas te imaju brojne vikendice žalili su se kako ne mogu dobiti godišnje dozvole za ribolov iako smo u istoj zajednici – Europskoj uniji. Stoga je Hrvatska morala uskladiti odredbe s pravnom stečevinom EU-a u dijelu koji se odnosi na mogućnost kupnje godišnjih dozvola pod istim uvjetima za sve građane Europske Unije, bez obzira na njihovo prebivalište. I tu kreće pravi birokratski kaos.

Baciti vršu bez godišnje dozvole? Samo ilegalno

Uprava ribarstva Ministarstva poljoprivrede raspisala je cjenik ribolovnih dozvola. Tako godišnja športska ribolovna dozvola za punoljetne do 65. godine života iznosi 350 kuna, a za rekreacijski ribolov 500 kuna. Dosta manje trebaju platiti maloljetnici, umirovljenici i invalidi. Za razliku od prijašnjih godina ove godine ograničeno je razdoblje izdavanja godišnjih dozvola i to na tri mjeseca. Ove godine, s obzirom na to da je već prošao 1. ožujka, ne možete kupiti godišnje dozvole.

Ostaju vam tako dnevne dozvole po 60 kuna, trodnevne za 150 ili tjedne za 300 kuna. U višednevne dozvole ne spadaju one za lov parangalom, vršama, ostima ili umjetnom rasvjetom jer njih možete dobiti samo ako ste prethodno izvadili, pogađate, godišnju dozvolu, i to do 1. ožujka.

Cijeli članak pročitajte na index.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *