ŽELJKO RAGUŽ: DUSTRA nije stranka od velikih obećanja, ali zato ono što obećamo apsolutno i ostvarimo!

590

Predsjednik Dubrovačke stranke i direktor Luke Dubrovnik Željko Raguž još jednom će se okušati u izbornoj utrci za prvog čovjeka Grada. Razgovarali smo s Ragužem o Luci, sportu i kulturi i o tome zašto se građani trebaju baš opredijeliti za- DUSTR-u.

Nedavno je potpisan ugovor o koncesiji za putnički terminal, sigurno ste zadovoljni takvim razvojem situacije kao predsjednik Uprave Luke Dubrovnik? Mnogi su bili skeptični kako će Luka Dubrovnik poslovati u vrijeme pandemije?

Naravno da sam zadovoljan, veliki je to iskorak za razvoj poslovanja gdje Luka Dubrovnik značajno dobiva na svojoj vrijednosti. Samim terminalom stvaramo preduvjete da Dubrovnik postane home port destinacija za brodove na kružnim putovanjima. Bilo je skeptika koji su mislili da će za vrijeme ove pandemije Luka Dubrovnik pokleknuti i staviti ključ u bravu. Ipak i takvima smo dokazali suprotno, da znanjem i predanim radom naših djelatnika ne samo da smo uspjeli izbjeći krizu već smo i ostvarili pozitivne poslovne rezultate. U svakom vidu poslovanja uspiju oni koji se i u teškim financijskim vremenima kvalitetno orijentiraju i na druge vrste djelatnosti. U kriznoj godini privukli smo najveći broj jahti, iznajmili smo sve poslovne prostore u vlasništvu društva te reorganizirali parking službu. Još jednom hvala svim djelatnicima Luke Dubrovnik bez kojih ovo ne bi bilo ostvarivo.

Često se osvrćete na pozitivan primjer Istre, kao vodećeg regionalnog lidera po pitanju turizma i gospodarstva. Što nedostaje Dubrovniku i našoj županiji da budu jednako uspješni kao Istra?

Moje mišljenje je da je njihova snaga i razvojni pokretač lokalna stranka IDS, jer samo u lokalnoj stranci možete biti dovoljno snažni i autohtoni za provođenje strateških projekata od važnosti za svoj kraj. Najbolje se osvrnuti na prošlogodišnju turističku sezonu gdje je Istra također imala najbolje rezultate, a to također treba zahvaliti struci, ali i njihovom stožeru koji očito vuče pametne i promišljene poteze za svoju sredinu te zna što radi. U jednom trenutku su bili jedina zelena oaza u cijeloj Europi i ne vjerujem da im se to dogodilo slučajno. Upravo zato je izuzetno bitno raditi na jačanju lokalne stranke kao što je DUSTRA koja se zalaže za rješavanje svih problema kako samog grada tako i zupanije jer lokalna stranka ne treba odobrenje središnjice, obično iz Zagreba već donosi brza i konkretna rješenja u svome gradu među svojim građanima.

DUSTRA je veliki zagovaratelj sporta te su upravo vašom zaslugom započele pozitivne promjene u napretku razvoja sporta i sportske infrastrukture. Koji su još problemi koji vas po tom pitanju muče?

U našem programu smo jasno naznačili da svako dijete mora imati mogućnost treniranja bez obzira na imovinsko stanje roditelja. To znači da će nakon izbora sport biti besplatan za svako dijete, ali napominjem da nećemo ukidati članarine koje će financirati Grad, a ne roditelji. Također ćemo uvesti i varijabilni dio plaće za sve trenere u klubovima ovisno o broju djece koju treniraju. Trenutno treneri u klubovima imaju ista primanja bilo da imaju dvoje ili pedeset polaznika što smatram da nije u redu. Koji je onda motiv za napredne i motivirane trenere da imaju više polaznika?! Nažalost nikakav ali to ćemo brzo promijeniti. Svi sportski klubovi imati će puno više financijskih sredstva nego sada kad jedva preživljavaju. Čvrsto stojimo iza obećanja da će u nadolazećem mandatu Dubrovnik dobiti modernu sportsku dvoranu koja će zadovoljiti sve potrebe sportaša i građana. Atletičari treniraju i rade u nedostojnim uvjetima kraljice sportova te će naš idući projekt biti gradnja atletske staze.

Na zadnjoj sjednici gradskog vijeća jedini su vijećnici DUSTRA-e glasali protiv povećanja plaće kulturnim ustanovama. Zašto ste glasali protiv?

Prije svega želim reći da Dubrovnik jest grad kulture, a potporru DUSTRA-e će imati svi kvalitetni programi u kulturi. Međutim, nesrazmjeran je odnos proračunskog novca koji se troši na financiranje kulture i sporta. Za kulturu se godišnje izdvaja 140.000.000 kuna, a ukupno za sport samo 20.000.000 kuna. Što građani Dubrovnika imaju od Dubrovačkih ljetnih igara gdje nema niti jednog glumca iz kazališta Marina Držića, a tom istom kazalištu isplaćujemo godišnje 20.000.000 kuna proračunskog novca. Dakle, isti iznos kao što se ispalućuje cijelom sportu na godišnjoj razini. To su vrlo važne činjenice i brojevi s kojima bi naši sugrađani trebali biti upoznati. Mi u DUSTRA-I smo mišljenja da se kvalitetan program ljetnih igara može organizirati za puno manje novaca. Znate li također da smo jedini grad na svijetu ispod 100.000 stanovnika koji ima vlastiti orkestar, a građani ga uglavnom čuju i vide na novogodišnjem koncertu na Stradunu. Možda bi bilo dobro pitati što o tome misle potplaćene tete u vrtićima i učitelji u školama koji odgajaju našu djecu, mlade kojima su radi toga uskraćene razne potpore i stipendije, roditelje koje čekaju čestitke u obliku uplatnica za vrtiće i članarine u sportskim klubovima njihove djece, umirovljenike koji jedva preživaljavaju sa svojim pošteno zarađenim mirovinama… Vjerujemo da bi se svi redom složili s promišljanjem za koje se zalaže DUSTRA. Nažalost živimo na danima stare slave kada se u Dubrovnik dolazilo radi raznih kulturnih manifestacija. Danas se ipak u Dubrovnik dolazi zbog sunca, mora, zidina, sigurnosti destinacije i svjetski poznatih serija. DUSTRA kaže veliko da kulturi, ali za promišljene i kvalitetne projekte, a ne za ovako rasipanje novaca iz proračunske blagajne.

Što bi za kraj poručili našim sugrađanima pred lokalne izbore, zašto bi njihov izbor bio Željko Raguž i DUSTRA?

U trenucima kada je Grad maksimalno zadužen mnogi od mojih protukandidata se razmeću nerealnim obećanjima kojima nude blagostanje. Ipak u ovakvim kriznim vremenima ona su nerealna i neostvariva te mislim da u takve bajke više nitko ne vjeruje. Koliko smo puta pred svake lokalne izbore čuli magične riječi autoput do Dubrovnika i brza cesta do aerodroma pa se do današnjeg dana nisu realizirali? Imamo takvih obećanja i na području grada Dubrovnika koliko god hoćete. DUSTRA nije stranka od velikih obećanja, ali zato ono što obećamo apsolutno i ostvarimo. Pokušajte zamisliti čelnu osobu grada koja neće ustuknuti pred Plenkovićem, Milanovićem ili bilo koji drugim političkim čelnikom što nažalost zbog političke pripadnosti nacionalnoj stranci moji protukandidati ne mogu. Svi vijećnici DUSTRA-e te ljudi koji su na čelnim funkcijama gradskih poduzeća su odgovorno i pošteno radili svoj posao što i pokazuju njihovi poslovni rezultati te mislim da je to DUSTRA-i najbolja preporuka i poziv našim sugrađanima za koga glasati na lokalnim izborima. Neka lista broj 2 i kandidat broj 5 budu Vaš izbor.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *