Zidna umjetnost ili 3 savjeta kako originalno ukrasiti spavaću sobu

335

Zidna umjetnost ili 3 savjeta kako originalno ukrasiti spavaću sobu

Nema ničeg neobičnog u tome da na zid objesite sliku ili cijeli zid obojite u svoju omiljenu nijansu boje. Ali postoje i drugi načini da ukrasite inače gole zidove, te tako svoju spavaću sobu učinite udobnijom. Ovo su naša tri prijedloga.

https://favi.hr/proizvodi/p/foto-tapeta-glamur-motiv-zlata-254×184-cm

 

  1.   Maštovito ličenje

Ličenje u boji može imati mnogo različitih oblika. Neki od njih su doista originalni. Pokušajte obojiti samo dio zida. Ili na njemu stvorite šareni element, poput pruga, kruga ili drugog geometrijskog oblika. Dostupni su i specijalni valjci za bojanje, uz pomoć kojih možete stvoriti zanimljiv uzorak na zidu. Samo odaberite svoju omiljenu boju i možete krenuti na posao. Popularna i moderna rješenja danas uključuju i betonski estrih koji će vašem interijeru dati industrijski štih.

Ne zatajite li u sebi svoju kreativnost, možete se upustiti i u malo odvažniji eksperiment. Uzmite u ruke kist i akrilne boje – ili se direktno primite pištolja za airbrush – i počnite slikati. Razni prirodni motivi, poput lišća, cvijeća ili čak cijele šume, izgledaju sjajno. Ako više volite jednostavnost, dovoljna će vam biti samo crna boja, koja baš dobro izgleda na bijeloj pozadini. Kako biste bili sigurni da će vaš rad biti uspješan, ne zaboravite prethodno nacrtati odabrani motiv. Možete koristiti, na primjer, predloške izrađene od čvrstog papira.

  1.   Tapete

Ako vam se sviđaju prethodne ideje, ali vam kreativnost ili slikarske vještine nisu jače strane, uzmite si tapete za pomoć. Današnje tapete po mnogočemu se razlikuju od onih koje su nekad “krasile” socijalistička kućanstva. Izrađuju su od raznih i znatno kvalitetnijih materijala (posebno su popularne tzv. netkane tapete), lako se lijepe, čvrsto prianjaju na zid i dostupne su u toliko različitih izvedbi da će si i najzahtjevniji ljubitelji dizajna garantirano moći izabrati. Neke su tapete ukrašene šarenim motivima i u potpunosti zamjenjuju slike u domu, druge nude suptilne uzorke ili samo zanimljivu strukturu koja interijer čini ugodno udobnim. Vrijeme je napredno, pa vizualno atraktivnih 3D rješenja ne nedostaje ni u svijetu tapeta. Tapete stoga mogu prilično pouzdano imitirati recimo pločice, cigle ili kamenje. Nadalje, velika prednost tapeta je što su perive, ali i činjenica da, ako vam se motiv prestane sviđati, jednostavno ga možete zamijeniti za neki drugi.

https://favi.hr/proizvodi/p/foto-tapeta-suma-bijela-254×184-cm

  1.   Tapiserija ili makrame

Ne samo tapete, nego i razni tekstilni ukrasi skinuli su prašinu s nekadašnje slave. Tapiserije, odnosno zidni tkani tepisi, nisu nikakva novost. Prvi put se spominju još u starom Egiptu, a kroz povijest su ukrašavale ne samo kraljevske rezidencije, već i druge interijere. Mada današnje tapiserije više ne prikazuju portrete monarha, religijske motive ili bojna polja, one ponovno postaju popularan dio naših domova. Vrlo su omiljeni apstraktni ili suptilni prirodni motivi.

Možda još popularniji su zidni ukrasi izrađeni tehnikom makramea, odnosno vezanjem čvorova. Mogućnosti po tom pitanju su uistinu bezbrojne, a makrame je moguće izraditi u mnogo boja, veličina i oblika. Osnovu čini najčešće drvena šipka, koju može zamijeniti na primjer i grana iz šume, na koju se zatim stavlja užad i veže u čvorove. Prednost je to, što ako raspolažete barem osnovnim spretnošću i strpljenjem, možete sami krenuti u izradu ukrasa. Uputa na internetu je više nego dovoljno.

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *