Živite sami? Šest trikova kako ćete uštedjeti i ne bacati hranu

131

Planiranje kupnje unaprijed može doprinijeti stanju u vašem novčaniku, smanjiti količinu hrane koju bacate te uštedjeti vrijeme potrošeno na shopping. 

– Kupnja namirnica za obitelj i kupnja za jednu osobu su jako različite. većina namirnica u trgovini dolazi u paketima za više osoba, a kad kupujete za jednog onda je teško toliko namirnica potrošiti prije isteka roka trajanja –  kaže nutricionistica Beth Warren.

Kupnja namirnica za jednog može izgledati manje zastrašujuće kada shvatite kako pravilno kupovati namirnice koje možete pripremiti u više različitih obroka te mogu potrajati neko vrijeme. Ako živite sami i tražite način kako smanjiti troškove i količinu hrane koju bacate, isprobajte ovih šest savjeta koji će vam pomoći u kupnji hrane za jednu osobu.

1. Kupujte hranu koju najviše jedete

– Uvijek prvo kupite hranu koju najviše volite jesti. Umjesto da napišete sve namirnice koje vam trebaju, napravite prioritete i napišite popis namirnica koje najčešće jedete ,koje možete ubaciti u najviše jela i na koje ste spremni malo više potrošiti – savjetuje Warren.

Često se ljudi koji sami žive odlučuju na polu-gotovu hranu koja se brzo pripremi, ali to dugoročno nije dobro jer takva hrana je puno kalorija i umjetnih sladila i začina, te nema potrebne količina vlakana i proteina.

2. Smrznuta hrana je uvijek dobar izbor

– Ako mislite da postoji šansa da će vam se svježe voće i povrće pokvariti, kupite smrznutu varijantu. Mješavina šumskog voća, grašak, mrkva, mahune ili nešto drugo se može kupiti smrznuto te se malo po malo koristiti, na primjer prilikom izrade jutarnjih smoothieja.

3. Najbolja hrana je ona kojoj je sad sezona

Voće i povrće koje upravo dozrijevaju imaju najbolju cijenu, a ako imate malo iskustva u pripremi pekmeza i raznog ukiseljenog povrća, ovo može biti idealno vrijeme da za manje novaca si napravite malu zalihu finih namaza i ukiseljenog povrća te napunite  smočnicu (ormarić ili policu) piše portal Bustle.

4. Kupujte na veliko i čuvajte

To što kupujete hranu za jednu osobu ne znači da ne možete kupiti veću količinu ako ste naišli na dobru cijenu. Dio možete pripremiti odmah, a dio se može razdijeliti na porcije. 

5. Planirajte obroke

– Organizirajte se! Unaprijed planirajte obroke, a prema njima i radite popise za kupnju. Na ovaj način ćete imati sve što vam treba za obroke koje si želite pripremiti, izgubite ćete minimalno vremena u trgovini (pogotovo ako se držite samo popisa) i nećete potrošiti više od planiranog.

6. Konzerve

Bilo da je u pitanju grašak ili gotov umak za tjesteninu, konzervirana hrana je jeftinija od istih namirnica pakiranih na drugačiji način. Uz to, imaju najduži rok trajanja. 

Možda će vam trebati neko vrijeme da se naviknete na ovaj način kupovine ili na činjenicu da si trebate unaprijed raditi raspored obroka, ali jednom kad vam to postane navika, organizma i novčanik će vam biti zahvalni.

Izvor: 24sata.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *