ZNAKOVI KOJE VAM TIJELO ŠALJE MJESEC DANA PRIJE SRČANOG UDARA: Uočite li neki od njih, odmah napravite pretrage

4579

Bolje spriječiti nego liječiti – pravilo je koje se može i treba primijeniti na svaku bolest, pogotovo ako osjetite bilo što čudno u svome tijelu što vam se prije nije događalo. Ako na vrijeme prepoznate ove simptome, možete si spasiti život jer upravo se oni pojavljuju mjesec dana prije srčanog udara. Ne trebate sad postati hipohondar, ali važno je neke stvari osvijestiti. Ovih osam simptoma lako je previdjeti:

Umor

Opis: Fizička ili mentalna aktivnost nije razlog vašeg umora i povećava se do kraja dana. Ovaj je simptom prilično jasan i neće proći neprimjetan. Ponekad je iscrpljujuće obavljati jednostavne zadatke, poput slaganja kreveta ili tuširanja.

Bol u trbuhu

Bolovi u trbuhu, mučnina u želudcu, osjećaj nadutosti ili nervoze u trbuhu neki su od najčešćih simptoma. Jednako je vjerojatno da će se pojaviti kod žena i muškaraca.

Opis: Bolovi u trbuhu prije srčanog udara epizodne su prirode, nestaju i vraćaju se u kratkom vremenu. Fizička napetost može ih pogoršati.

Nesanica

Nesanica je također povezana s povećanim rizikom od srčanog ili moždanog udara, a češća je kod žena. Nesanica često uključuje visoku razinu anksioznosti i odsutnosti.

Opis: Simptomi uključuju poteškoće s poticanjem sna, poteškoće u održavanju sna i ranojutarnje buđenje bez alarma.

Kratkoća daha

Kratkoća daha snažan je osjećaj da ne možete duboko udahnuti. Često se javlja kod muškaraca i žena do šest mjeseci prije srčanog udara. To je obično znak upozorenja o zdravstvenom stanju.

Opis: Osjećate se kao da ne možete dobiti dovoljno zraka, imate vrtoglavice i plitke udahe.

Opadanje kose

Gubitak kose smatra se još jednim vidljivim pokazateljem rizika od bolesti srca. Najčešće utječe na muškarce iznad 50 godina, ali neke žene također mogu biti u rizičnoj skupini. Ćelavost je također povezana s povećanom razinom hormona kortizola.

Opis: Obratite pažnju na gubitak dlake sa samog vrha glave.

Neujednačen puls

Preskakanje srca ili aritmije često su praćeni napadajima panike i anksioznosti, posebno među ženama. Pojavljuje se neočekivano i dolazi u dvama oblicima: aritmija (nepravilna srčana frekvencija) i tahikardija (povećana brzina otkucaja srca). Fizičke vježbe mogu dati dodatni poticaj povećanju brzine otkucaja srca, posebno u slučajevima bolesti ateroskleroze.

Opis: Nepravilno kucanje srca traje 1 – 2 minute. Ako ne prolazi, osjećate vrtoglavicu i ekstremni umor. Nazovite liječnika odmah.

Prekomjerno znojenje

Neobično ili pretjerano znojenja rani je znak upozorenja na srčani udar. Može se dogoditi u bilo koje doba dana ili noći. Ovaj simptom češće utječe na žene i obično se mijenja s valunzima ili noćnim znojenjem tipičnim za menopauzu.

Opis: Simptomi slični gripi, vlažna koža ili znojenje koje se javlja bez obzira na temperaturu zraka ili tjelesno naprezanje. Čini se da je znojenje veće noću; plahte mogu biti vlažne nakon buđenja.

Bol u prsima

Muškarci i žene imaju bol u prsima u različitim intenzitetima i oblicima. Kod muškaraca se ovaj simptom odnosi na najvažnije rane znakove predstojećeg srčanog udara koji se ne bi smjeli zanemariti. S druge strane,pojavljuje se kod samo 30 posto žena.

Opis: Bol u prsima može se proširiti na neugodan osjećaj u jednoj ili objema rukama (češće lijevoj), donju čeljust, vrat, ramena ili trbuh. Može imati trajni ili privremeni karakter.

IZVOR: net.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *