Župan Dobroslavić gostovao u emisiji ”Srijedom otvoreno”

515

Župan Nikola Dobroslavić gostovao je u srijedu u emisiji Radio Dubrovnika ”Srijedom otvoreno”, a među glavnim temama razgovora bili su projekti pokrenuti i/ili realizirani u godini za nama, kao i planovi za 2018. godinu.

Odgovarajući na upite voditeljice Nile Miličić Vukosavić, župan Dobroslavić je ponovno obrazložio svoju tvrdnju kako je 2017. godina jedna od najuspješnijih od osnivanja Županije.

”To temeljimo na brojnim uspjesima od odluke Europske komisije da sufinancira Pelješki most, pa do činjenice da je Vlada potvrdila Županije kao partnere provođenja regionalnih i razvojnih politika. U 2017. godini zaustavili smo odlazak Policijske uprave iz Dubrovnika, preokrenuli smo taj trend odlaska institucija općenito, vratila se Porezna uprava, čekamo uskoro Trgovački sud i želimo vratiti Carinsku upravu”, rekao je župan.

U eteru se prisjetio i priznanja ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac o tome da je Dubrovačko-neretvanska županija ponajbolja županija u Hrvatskoj u privlačenju sredstava iz fondova EU.

”Ostvarili smo 85 projekata s vrijednosti većom od 400 milijuna kuna. To je otprilike kao da u županiju dovedete četiri nova hotela. Tu je bila i Zračna luka Dubrovnik sa zgradom Terminala C vrijednim 476 milijuna kuna, a u tijeku su radovi na drugoj fazi od 1.1 milijarde kuna od čega EU bespovratno sufinancira s 858 milijuna kuna. Ne smijemo zaboraviti niti ”drugi” Terminal, onaj za brodove na kružnim putovanjima u Gružu gdje smo zaustavili štetno koncesioniranje, a pred kraj godine došla nam je i proslava 700. obljetnice ljekarništva u Dubrovniku”, rekao je župan te nadodao i kako je konačno riješen problem komunalne lučice Batala, a bez mijenjanja cijene veza.

Župan je također napomenuo kako je u 2018. godini jedan od glavnih prioriteta rješavanje pitanja škole u Cavtatu, za koju su već izrađeni projekti, a radi se i na ishođenju dozvola.

”Problem je financiranje, a postoji plan u Ministarstvu znanosti i obrazovanja da se putem Europske investicijske banke, zajedno sa Županijama i Općinama obnavljaju škole koje nemaju zadovoljavajuće uvjete. Ono što je sada tamo nije odgovarajuće da ne upotrijebim neku težu riječ, a kako Županija, tako i Općina Konavle želi riješiti taj problem”, rekao je župan Dobroslavić.

Upitan za stav oko projekta golfa na Srđu i pokrenutog zahtjeva za arbitražom, župan je ponovio kako takvo ponašanje investitora drži nekorektnim.

”Arbitraža je nekorektan postupak jer nije bilo nikakvog opstruiranja postupka. Srušena im je Studija utjecaja na okoliš na Upravnom sudu nakon provedenog postupka. To je procedura koja postoji u svakoj državi, a svi mi moramo poštivati zakone Republike Hrvatske”, rekao je župan.

Među značajnijim projektima u 2018. godini župan je izdvojio realizaciju projekata Dnevnih bolnica u Dubrovniku i Metkoviću vrijednih više desetaka milijuna kuna, istaknuo kako se želi uspostaviti brzobrodska linija od Lastova do Dubrovnika, očekuje priprema za realizaciju projekta izgradnje autoceste od Osojnika do čvorišta Metković, početak projekata ribarskih luka u Vela Luci i Sustjepanu, brze ceste Zračna luka Dubrovnik – Dubrovnik, nove Pelješke ceste s trajektnim pristaništem Perna i lukom Polačište na Korčuli, Centra za gospodarenje otpadom ”Lučino razdolje”, Centra kompetencije za agrume i druge mediteranske kulture, Studentskog doma, izgradnje Turističke i ugostiteljske škole u Dubrovniku, potpisivanje Ugovora o financiranju nove zgrade osnovne škole Cavtat. Nadalje, očekuje se i izdavanje lokacijske dozvole za Kongresni centar u Dubrovniku kao i potpisivanje ugovora o financiranju daljnjeg razvoja projekta širokopojasne infrastrukture, ali i izgradnja sportske infrastrukture i daljnji razvoj zdravstvenog turizma, napomenuo je župan u svom gostovanju.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *