Župan Dobroslavić i veleposlanica Republike Irske razgovarali o Pelješkom mostu i turizmu

318

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić primio je u ponedjeljak veleposlanicu Irske u Republici Hrvatskoj Nj.E. Olive Hempenstall, a na sastanku se među ostalim razgovaralo o pozitivnom utjecaju izgradnje Pelješkog mosta na jug Hrvatske, ali i drugim aspektima razvoja županije.

Župan Dobroslavić veleposlanicu je upoznao s gospodarskim značajkama Dubrovačko-neretvanske županije s naglaskom na potrebi prometne povezanosti kao pretpostavke budućeg razvoja, a kao najvažniju gospodarsku granu istaknuo je turizam, ali i poljoprivredu posebice u dolini Neretve.

Naglasio je i kako bi Pelješki most, za koji je veleposlanica bila posebno zainteresirana, trebao biti izgrađen u sljedećih nekoliko godina.

”Pokušavamo prošiti turističku sezonu izvan ljetnih mjeseci s naglaskom na kongresni turizam. U Dubrovniku je potrebno regulirati prekomjerni broj dnevnih posjetitelja s brodova na kružnim putovanjima jer zbog velikih gužvi nitko ne može u potpunosti doživjeti našu kulturu i tradiciju”, rekao je Župan te istaknuo kako su osim Dubrovnika popularna turističko-kulturna odredišta primjerice i Ston te Korčula.

Veleposlanica je istaknula kako je svake godine sve više turista iz Irske u Dubrovniku te kako su joj prilikom imenovanja skrenuli pozornost na ljepote juga Hrvatske. Napomenula je kako se irska ekonomija dobro oporavlja nakon svjetske krize, a zanimalo je kakva je situacija u našoj županiji vezano za demografiju.

Župan Dobroslavić joj je odgovorio kako smo u boljem položaju po tom pitanju od ostatka Hrvatske, ali naglasio kako je to osjetljiva problematika kojoj treba promišljeno pristupati.

Veleposlanica je ustvrdila kako je trend pada nataliteta prisutan u cijeloj Europi pa tako i Irskoj, a dodala je kako i Irska, poput Hrvatske bilježi porast broja turista zbog snimanja popularnih filmova i TV serija.”Nekad se to čini površno sagledavajući povijest i kulturu, no svi oni koji dođu ovdje zbog takvih razloga ponesu i barem malo kulture i povijesti natrag sa svog odmora”, zaključila je Olive Hempenstall.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *