Župan Dobroslavić i zamjenik Cebalo pozdravili sudionike desetog Susreta jadranskih zavoda za prostorno planiranje

177

Župan Nikola Dobroslavić i zamjenik Joško Cebalo pozdravili su danas sudionike desetog Susreta Zavoda za prostorno uređenje jadranskih županija kojeg ove godine organizira Zavod za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije.

Skupu prisustvuju predstavnici Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj, Ministarstva kulture te Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.
Župan Dobroslavić ovom je prilikom naglasio kako je prostorno planiranje osnova svakog razvoja te kako se to možda najviše očituje upravo na Jadranu i otocima.
Zamjenik Cebalo pristunima je kroz kratu prezentaciju predstavio glavne razvojne projeket koji se provode ili su u visokom stupnju pripreme, od Pelješkog mosta, preko osam trajektnih luka do autoceste i brze ceste, ali i Centara kompetencije itd.
Jadranske županije su smještene na obali Jadranskog mora i imaju iste ili slične probleme, a jedna od važnih zajednčkih tema je i zaštita kulturne baštine kroz prostorne planove.
U sklopu Susreta u četvrtak 15. studenog 2018. godine organizirana je Konferencija o svjetskoj baštini i prostornom planiranju. Stručnjaci iz Španjolske, Italije, Poljske i Crne Gore predstavit će svoja iskustva, a bit će iznesena i dugogodišnja dobra praksa iz Švedske. Izlagači će se na planiranoj panel raspravi osvrnuti na temu buffer zone Dubrovnika čija je konzervatorska podloga u izradi, plana upavljanja te općenito temi kulturne baštine u zakonodavstvu i prostornom planiranju.
Na konferenciji ova tema je stavljena u fokus s ciljem podizanja razine svijesti javnosti tj približavanja pojmova buffer zona, plan upravljanja, procjena utjecaja na kulturnu baštinu donositeljima odluka, stručnjacima iz raznih oblasti planiranja te zainteresiranim građanima.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *