Župan Dobroslavić na plenarnom zasjedanju Europskog odbora regija

152

Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje u radu 154. plenarnog zasjedanja Europskog odbora regija.

Delegati na sastanku raspravljaju o lokalnim temamavezanima za Europsku uniju. Raspravu o iskorištavanju talenata u u europskim  regijama vodila je potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica.

Sudjelujući u ovoj raspravi župan Dobroslavić rekao je: “Cijela EU demografski je ugrožena, nerazvijeni dijelovi posebno zbog migracija prema razvijenima. Jedan od odgovora na ove izazove svakako je što učinkovitija kohezijska politika. Dobro je što smo se izborili za snažniju kohezijsku politiku i u ovom proračunu EU, ali to nije dovoljno, moramo tražiti nova rješenja”.

U raspravi o prioritetima švedskog predsjedništva EU-om, s ministrom uprave Švedske Erikom Slottnerom župan Dobroslavić govorio je o tri teme kojima bi želio da švedsko predsjedništvo prida odgovarajuću pozornost. Naglasio je pritom da u okviru gospodarske politike ne bi trebalo prihvatiti irski prijedlog o tretmanu vina kao isključivo alkoholnog pića i izjednačavati ga s duhanom jer to je pogrešno i znanstveno neutemeljeno budući da znamo vrijednosti vina i prihvaćen tretman vina kao hrane. Ovo je veoma bitno pitanje za sredozemne regije Europske unije, ali i za sve ostale vinske regije u EU. Također, ne bi trebalo zapostaviti proširenje EU-a na zemlje zapadnog Balkana temeljem načela: „svima su vrata EU otvorena, ali uz ispunjavanje svih kriterija za članstvo“. Na kraju izlaganja župan Dobroslavić izrazio je želju da švedsko predsjedništvo EU-om ni u jednom aspektu ostvarenja svojih prioriteta ne zaobiđe regije i gradove, odnosno višerazinsko upravljanje u EU. Ključni prioriteti švedskog predsjedništva predstavljeni su kao sigurnost-jedinstvo, demokratske vrijednosti i vladavina prava, konkurentnost te zelena i energetska tranzicija.

Na dvodnevnom plenarnom zasjedanju Odbora regija raspravit će se i usvojiti pet mišljenja i jedna rezolucija. Također, delegati će se informirati o godini dana potpore Ukrajini od strane Odbora regija nakon opće ruske invazije kao i o trenutačnom stanju i potrebama u ukrajinskim gradovima.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *