Župan Dobroslavić predsjeda sastankom radne skupine Odbora regija

230

Župan Nikola Dobroslavić predsjeda sastankom radne skupine Odbora regija za odnose sa zapadnim Balkanom. Tematska sjednica o Albaniji odvija se u očekivanju otvaranja pregovora o pristupanju s Albanijom i Sjevernom Makedonijom nakon nedavnog skidanja veta od strane bugarskog parlamenta.

“Albanija se dobro priprema za članstvo u EU, predana je tom cilju i zaslužuje početak pregovora” – istaknuo je u okviru svog izlaganja župan Dobroslavić.

Teme sastanka su „Ususret zajedničkom savjetodavnom odboru s Odborom regija“ koji je ključni instrument za pripremu lokalnih i regionalnih vlasti za članstvo u EU, zatim „Općine za Europu“, strateški projekt koji je uspostavila delegacija EU-a u Tirani zbog jačanja upravljačkih kapaciteta albanskih općina povezanih s EU-om te radi dopiranja do građana i lokalnih uprava s pomoću informacija o Europskoj uniji, njezinim politikama, programima i fondovima. U skladu s općom temom Dana proširenja EU 2022., posvećenoj mladima, radna skupina uvrstila je i temu „Mladi i inovacije“. Mladi su po definiciji izvor najsvježijih ideja, a njihovim sudjelovanjem u društvenim inicijativama i novoosnovanim poduzećima sprječava se odljev mozgova i stanovništva.

Na sastanku uz članove Odbora regija sudjeluju veleposlanici, predstavnici Europske komisije, predstavnici organizacija civilnog društva i regionalne i lokalne uprave iz Albanije.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *