ŽUPAN I STRUKA UPUTILI APEL: Roditelji cijepite svoju djecu, ospice su ozbiljna bolest!

175

Svi koji sudjelujemo u provedbi cijepljenja činimo sve što možemo, ali najviša je odgovornost upravo na roditeljima. Pozivam sve roditelje i medije da se koriste samo provjerenim informacijama vezanim za cijepljenje i to sa zdravstvenih ustanova u RH i svijetu. Apeliram na sve roditelje da ne ugrožavaju zdravlje svoje djece. Situacija je ozbiljna i svako odgađanje cijepljenja može imati ozbiljne posljedice – upozorio je na današnjoj konferenciji održanoj na temu prevencije i suzbijanja zaraze ospicama, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije dr. Mato Lakić.

Cilj konferencije bio je upozoriti javnost na mogućnost eventualne epidemije i nužnost cijepljenja protiv ospica. Uz Lakića, o nužnosti cijepljenja su govorili i voditelj službe za epidomiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije dr. Miljenko Ljubić, voditelj službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Bernard Kaić, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić te ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić.

– Današnju konferenciju organizirali smo da bismo upozorili javnost sa ugrozom epidemije ospica i mogućnošću pojave na našem području, te s posljedicom koje bi eventualna epidemija mogla nanijeti populaciji. U Srbiji vlada epidemija ospica sa vrlo ozbiljnim posljedicama, također prije nekoliko godina je u Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježena ta epidemija. Radi se o vrlo ozbiljnoj bolesti prvenstveno među najmlađom populacijom. Prevencija je cijepljenje, to je i zakonska obaveza – rekao je župan Dobroslavić dodavši kako je u DNŽ procijepljenost među najnižim u Hrvatskoj.

Župan je uputio apel i roditeljima i struci.

– Posebno pedijatrima, osobama koje su uključene u prevenciju ove bolesti, da spriječimo moguće negativne posljedice. Teško je zamisliti što bi značilo kad bismo imali jednu takvu situaciju i smrtne slučajeve koji, nažalost, nisu isključeni – kazao je župan.

Mato Lakić istaknuo je kako je u Hrvatskoj zadnjih pet-šest godina procijepljenost sve niža, a to se posebno odnosi na cjepiva kao što je ovo protiv ospica. 

– Dubrovačko-neretvanska županija je tu na začelju. To povećava rizik za nastanak ove bolesti i njeno širenje. Ministarstvu smo poslali jedan dopis tražeći da se i oni aktivnije uključe u ovu problematiku gdje smo napravili situacijsku analizu i ponudili određena rješenja – rekao je Lakić.

Dodao je kako je Zavod mnogo radio na osvješćivanju potrebe cijepljenja.

– Imali smo niz stručnih sastnaka, puno smo radili na medijskoj promidžbi cijepljenja, izdali smo dvije brošure vrlo čitane koje koriste i neki profesori s fakulteta, lani smo imali program ‘Zaštitimo našu djecu’ u kojem smo proveli medijsku kampanju kojom smo htjelii osvjestiti roditelje da cijepe svoju djecu – istaknuo je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Epidemija ospica u Srbiji traje od prošle godine. Prema podacima iz Beograda registrirano je 1269 slučajeva ospica, najmlađa oboljela osoba ima godinu i pol, najstarija 6o godina. Uglavnom se radi o necijepljnim osobama, ili nedovoljno puta cijepljenim. Svaki treći koji se zarazi ospicama bude hospitaliziran, tri osobe do sada su umrle. U posljedne dvije godine u EU od ospica je umrlo 48 ljudi.

– Služba za epidomiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije zaprima cjepivo iz programa obveznog cjepiva i dalje ga distribuira cjepiteljima na području cijele županije. Služba mjesečno vodi evidenciju o broju cijepljenih, a na kraju godine svi dostavljaju konačna izvješća o procijepljenosti za pojedina cjepiva. Te podatke šaljemo u Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Negdje od 2010. uočili smo trend smanjenja procijepljenosti kod djece, prema podacima se vidi da je taj obuhvat u DNŽ ispod onoga uHrvatskoj. Nešto bolja situacija je kod cijepljenja školske djece. Apeliranjem ako se djeca ne odazovu prvi puta na cijepljenje, zovu ponovno, nadamo se kako ćemo poboljšati podatke – naznačio je dr. Miljenko Ljubić

Voditelj službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Bernard Kaić rekao je kako ono što najviše zabrinjava je odgađanje cijepljenja kod djece, jer ovi postoci koji se postižu, postižu se prekasno.

– Svrha cijepljenja je cijepiti dijete najranije što se može, u vrijeme kada se može postići odgovarajući imunološki odgvor i zaštita. To je kod ovog cijepiva negdje u dobi oko godinu dana. Zbog tog odgađanja imamo u svakoj generaciji veliki broj osjetljive djece. Samo u Dubrovniku od prve godine do upisa u školu imamo oko 2200  necijepljene djece, što je veliki broj za tako mali grad. To predstavlja ozbiljnu opasnost od izbijanja epidemije – upozorio je Kaić.

Kaić naglašava kako nema razloga da se zbog straha odgađa cijepljenje. 
– Naravno da ovo cijepivo, kao i svako drugo ima nuspojave. Neke su česte poput temperature, neke su rjeđe, ali oni argumenti koji najčešće čujemo su strah od razvoja raznih poremećaja, zaostatka u razvoju djeteta. To su sve stanja, koja su vrlo temeljito proučena opsežnim i vrlo kvalitetnim istraživanjima i zna se da cijepivo nema nikakve veze s time. Svako odgađanje do neke dobi predstvalja veliki rizik za dijete. Ospice su najzaraznija bolest koja postoji, praktički svatko tko je osjetljiv može se zaraziti. Prema svim mogućim smjernicama što raditi i kako suzbijati epidemiju ospica se kaže da u početku se vrlo aktivno krene cijepiti sve necijepljene, ali ako se ona širi onda se krene cjepiti i tamo gdje još nije došla – rekao je Kaić.

Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić također je apelirao na roditelje da cijepe svoju djecu, kazavši kako je OB Dubrovnik spremna na borbu protiv eventualne pojave ospica.

– U ovom trenutku na našem području nema osoba zaraženih ospicama, međutim ova niska procijepljenost daje određenu opasnost da se to pojavi. U prošlim desetljećima znali su se pojaviti izloirani slučajevi ospica, ali epidemija nije zabilježena. Naša bolnica i djelatnici, prostrono i kadrovski su ekipirani za eventualnu borbu ukoliko bi se pojavio neki oblik zaraze.

Kao otac četvero djece, ali i liječnik, Bekić je apelirao na roditelje i kolege da pristupe daljnjem cijepljenju, kako bi smo imali maksimalnu procijepljenost u Županiju i kako bi se smanjila svaka mogućnost zaraze.

– Čudno da baš Grad Dubrovnik koji baštini tisućljetnu tradiciju razvoja medicine, upravo na začelju u RH po procijepljenosti. Smatram to dijelom osobne kulture i roditelja i kolega da se cijepe – rekao je Bekić.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *