ŽUPAN ODBIO DATI NOVAC ZA HITNU: Kupio novi Audi vrijedan 377 tisuća kuna

241

Dva dana nakon smrti devetogodišnjeg Gabrijela Bebića, kojeg su dvaput s Hitne u Metkoviću vraćali kući, HDZ-ov župan je odbio u proračunu povećati novac za Hitnu.

U srpnju prošle godine župan Nikola Dobroslavić  nabavio službeni Audi vrijedan 377 tisuća kuna.

Podsjetimo, devetogodišnji Gabrijel Bebić preminuo je 11. prosinca 2018. od posljedica sepse u splitskoj bolnici. Dva dana prije smrti, u nedjelju, dva puta su ga s Hitne u Metkoviću poslali kući, dok su ga u ponedjeljak s Hitne poslali pedijatru.

Prije dvije godine u Hitnoj u Metkoviću umrlo je još jedno dijete, 5-godišnja Ema. Ni nju, baš kao ni Gabrijela, nisu ni pregledali.

Ravnatelj Doma zdravlja u Metkoviću, koji je u istoj zgradi kao i Hitna pomoć, Mihovil Štimac rekao je za Index kako laboratorij ne radi od subote popodne do ponedjeljka ujutro. Uz to, stanovnici Metkovića Indexu su se požalili kako se zna dogoditi da se vrata Hitne u Metkoviću zatvore i da nema nikoga. Ravnatelj Doma zdravlja je kazao da imaju premalo liječnika.

Dva dana nakon smrti dječaka, odnosno dan prije nego što je Index otkrio priču o smrti dječaka, zasjedala je skupština Dubrovačko-neretvanske županije i donijela proračun za 2019. godinu.

Na njoj je HDZ-ov župan Nikola Dobroslavić, u čijoj je nadležnosti financiranje sustava Hitne pomoći u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, sa svojom vladajućom većinom odbio preraspodijeliti 1,3 milijuna kuna iz drugih troškova i dati ih za unaprjeđenje Hitne medicinske pomoći na području cijele županije, što su amandmanom tražili mostovci, a prenio lokalni portal Like Metković.

Također su tražili preraspodjelu sredstava unutar predloženog proračuna kako bi se iznašlo 1,4 milijuna kuna za nabavu medicinskih dijagnostičkih uređaja jer se uočavaju problemi u pružanju zdravstvene usluge zbog nedostatka tih uređaja. Dobroslavić ih je sve odbio.

“Proračun mora imati ravnotežu, a amandmani je narušavaju. Ne prihvaćam ovaj način podnošenja amandmana koji se ‘samo bace lopatom pa se vi snalazite’. Predlažem da se nijedan od amandmana ne podrži jer su više za publiku, a manje za bit stvari”, rekao je Dobroslavić obrazlažući odbijanje amandmana.

Natječaj za luksuznu limuzinu

30. svibnja prošle godine raspisan je natječaj za kupovinu službenog automobila za Dubrovačko-neretvansku županiju. Tražili su novu limuzinu, vrijednu do 400 tisuća kuna, s minimalno 190 konjskih snaga, automatskim mjenjačem te gumama od 18 cola s alu-naplatcima. Novi auto mora imati i pogon na sva četiri kotača, ali i Bi-Xenon svjetla te pomoć pri kretanju na uzbrdici.

Automobil nisu željeli uzeti na leasing, nego je u obzir dolazila isključivo kupovina. I kupili su ga.

2. srpnja objavljena je odluka o odabiru. Županija je prihvatila jedinu ponudu tvrtke Euro Daus d.d. i odabrala Audi vrijedan 376.904,51 kunu s PDV-om.

Kontaktirali su Nikšu Miletića, glasnogovornika župana Dobroslavića.

“Novca nije nedostajalo”

Potvrdio je kupovinu novog Audija. Rekao je da je prošli službeni automobil bio star 11 godina i prešao 400 tisuća kilometara te da je bila potrebna promjena.

Osvrnuo se na amandman o preraspodjeli sredstava u proračunu koji su tražili mostovci.

“Novca, što se tiče Hitne, nije nedostajalo. Netko želi graditi svoju političku karijeru na leđima tragično preminulog dječaka. Naš posao, kao županije, je da tu postoje liječnici i da su uvjeti za rad osigurani. Liječnik je tu bio kad su došli roditelji tragično preminulog dječaka.

Amandman nema nikakav utjecaj na sudbinu malog Gabrijela. Liječnika na Hitnoj je bilo. Nije bila situacija da nije postojalo vozilo Hitne pomoći. Ove godine smo donirali dva vozila. Mi jesmo osnivači po zakonu, ali zna se kako se oni financiraju. Mi kroz proračun nastojimo poboljšati njihove uvjete, primjerice nabavkom vozila”, rekao nam je Miletić

“Tragedija u političkom kontekstu”

“Nije mi normalno da se jedan amandman na nekakav proračun jedinice regionalne samouprave stavlja u takav kontekst. Ali ako ga se već stavlja, zašto Most nije podnosio amandmane na drugi način? Nije mi logično ni smisleno da se jedna takva tragedija stavlja u politički kontekst. Mi smo s naše strane kao osnivači napravili sve što se napraviti moglo. Postoje inspekcije Ministarstva zdravstva koje trebaju utvrditi eventualne propuste, mi kao županija to ne smijemo napraviti”, rekao je glasnogovornik Dubrovačko-neretvanske županije u razgovoru za Index.

Dalmacija danas

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *