Župan traži povezivanje Lastova i Dubrovnika brzobrodskom linijom

293

Župan Nikola Dobroslavić održao je danas radni sastanak s ravnateljicom Agencije za obalni linijski promet Paulom Vidović i predsjednikom Uprave Jadrolinije Davidom Soptom, a na sastanku su bili predstavnici Lučkih uprava s područja županije, ali i brojni čelnici jedinica lokalne samouprave s juga Hrvatske.

Župan Dobroslavić istaknuo je u izjavi medijima po završetku sastanka kako su posljednjih godina napravljeni brojni pozitivni koraci u vidu povećanja kapaciteta brodova kao i poboljšanja plovidbenih redova, no dodao je kako je ostalo još dosta problema za riješiti.”Posebno smo istaknuli problem povezivanja Lastova sa županijskim središtem Dubrovnikom preko brzobrodske linije Lastovo – Korčula – Mljet – Dubrovnik. Također, postojeći brod koji s Lastova plovi za Split nije dovoljno dobar i ne može ploviti svaki dan što je potrebno.

Bilo je riječi i o novom brodu za Elafite za kojeg očekujem da će se brzo izgraditi, a bilo je riječi i o cijeni karata za neotočane. Ta cijena za građane i turiste, ali i gospodarstvenike mora biti što povoljnija”, rekao je župan Dobroslavić te dodao i kako se među načetim temama našlo i uvođenje češćih linija između Trpnja i Ploča.Ravnateljica Agencije za obalni linijski promet, Paula Vidović rekla je kako su saslušane potrebe i želje otočana kako bi se pospješilo povezivanje otoka s kopnom.”Tijekom 2017 godine utrošeno je 297 milijuna kuna proračunskih sredstava za otočno povezivanje, a u 2018. godini bit će izdvojeno 310 milijuna kuna. Gotovo svi natječaji za brodske linije su okončani, a natječaji za linije na relaciji Split-Hvar-Prigradica-Korčula i Dubrovnik-Suđurađ će biti okončane tijekom prosinca”, rekla je ona.

Predsjednik uprave Jadrolinije David Sopta istaknuo je kako je osnovna ideja Jadrolinije pokušati podići kvalitetu usluge na svojim brodovima.”To smo već napravili na linijama Orebić-Dominče-Orebić s novim brodovima i na relaciji Ploče – Trpanj. Tu je iskazano očito zadovoljstvo. Svjesni smo problema Lastova i potrebe za nabavkom novog broda. Intenzivno radimo na tome i u idućoj godini, u prvom kvartalu, cilj nam je otvoriti natječaj za izgradnju novog broda za Lastovo”, rekao je Sopta te dodao kako se sprema novi natječaj za izgradnju novog broda za povezivanje Elafita.

”Drago mi je da je gradonačelnik Mato Franković najavio kako bi Grad Dubrovnik u 100-postotnom iznosu subvencionirao karte za otočane i to je odlična vijest. Umjesto postojećeg broda Postira bit će novi, moderan brod koji će uvelike povećati kvalitetu usluge. Razgovarali smo i oko međunarodne linije Dubrovnik – Bari. Povećali smo vožnju za jedan mjesec u odnosu na prošlu godinu i tu vidimo napredak,“ zaključio je Sopta.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *