ŽUPANOV “VELIKI” POSAO U VELOJ LUCI: Što se događa s marinom?

316

Osim što se marina gradi na Lapadskoj obali, gradnja još jedne marine trebala bi početi na Korčuli točnije u Veloj Luci. Sredinom rujna Župan Nikola Dobroslavić potpisao je ugovor o koncesiji s direktorom tvrtke Ovalis Nova d.o.o. Ivom Šegonom iz Vela Luke, kojem Dubrovačko-neretvanska županija ovlašteniku koncesije daje pravo na gospodarsko korištenje luke posebne namjene – luke nautičkog turizma -marine u Veloj Luci. Također na potpisivanju ugovora bio je ravnatelj Županijske lučke uprave Vela Luka, Boris Žuvela koji je potpisao ugovor s predstavnikom koncesionara Ivom Šegonom o izvođenju radova na javnoj infrastrukturi. 

Potpisivanjem ugovora trebala je započeti realizacija projekta uređenja i izgradnje marine u Veloj Luci kapaciteta od 200 vezova, dok je vrijednost projekta 47 milijuna kuna, a naknada za koncesiju iznosi 285.285 kuna. No, nije sve tako bajno kako izgleda. Naime, nakon potpisivanja ugovora, ispostavilo se da je tvrtka Ovalis Nova osnovana u travnju ove godine, točnije 21. travnja i to za svega 20 tisuća kuna kapitala. 

Također ispostavilo se da je upravo tvrtka Ovalis Nova d.o.o. u kolovozu ove godine imala blokadu računa, pa se  postavlja pitanje kako je moguće da je uopće potpisan ugovor i to mjesec dana nakon blokade?
Upit smo poslali Županiji na što smo u kratkom vremenskom periodu dobili ovaj odgovor:

– Županijska skupština donijela je Odluku o namjeri davanja koncesije na  pomorskom  dobru  za gospodarsko korištenje luke posebne namjene – luke nautičkog turizma – marine u Veloj Luci, Općina Vela Luka, slijedom koje je raspisan natječaj za ovu koncesiju objavljen u Elektronskom oglasniku javne nabave. Ova Odluka temeljena je na odredbama Zakona o koncesijama, Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama te Uredbi o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru, a kojima je utvrđeno da ponuditelji mogu biti trgovačka društva i obrti kao i novoosnovana društva – kazali su iz Županije. 

No, ispostavlja se da u trenutku prijave na natječaj novoosnovana tvrtka nije imala evidentiranu blokadu. 

– Također, ponuditelj sukladno navedenim zakonskim i podzakonskim aktima može imati do 15 dana blokade u posljednjih šest mjeseci (tvrtka Ovalis Nova, kao novoosnovana nije imala evidentiranih dana blokade na prijavi na natječaj. Vezano za navod o danu blokade u kolovozu navodimo da isti nije od utjecaja na postupak. Također, Odluka o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za predmetnu koncesiju postala je pravomoćna, te je Koncesionar – tvrtka Ovalis Nova, trebala u svrhu potpisa Ugovora dostaviti Bankarsku Garanciju za uredno izvršenje investicije, te dostaviti bjanko zadužnice kao jamstvo za provođenje koncesijske naknade, a što je i učinila – kazali su iz Županije. 

Uvijek ispadne sve u redu, dok određeni predmeti ne dođu pred sud, onda se ispostavi da ništa nije u redu. Naime, samo po sebi se postavlja pitanje kako je uopće župan odlučio sklopiti ovako vrijedan ugovor od čak 47 milijuna kuna s tvrtkom koja je osnovana “jučer”, te čime se ona pokazala boljom tvrtkom od ostalih koje su se prijavili na natječaj?

– Tvrtka Ovalis Nova koja se je javila na predmetnu objavu ispunila je sve zakonom propisane uvjete koji su rezultirali donošenjem Odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za predmetnu koncesiju te je ispunila i uvjete 
potrebne za sklapanje ugovora o koncesiji.Tvrtka Ovalis Nova bila je jedini ponuditelj te je kao takva jedina i bila razmatrana, odnosno nisu postojale druge dostavljene ponude, unatoč činjenici da je postojalo više zainteresiranih subjekata što je vidljivo iz elektronskog oglasnika javne nabave, a koji u konačnici nisu dostavili svoje ponude – odgovorili su na naš upit iz Županije, te su dodali: 

– Kao što je navedeno u prethodnom odgovoru tvrtka Ovalis Nova ispunila je sve tražene uvjete te ju je Županijska skupština (a ne Župan), poštujući sve zakonske propise, na svojoj sjednici odabrala kao najpovoljnijeg ponuditelja za predmetnu koncesiju. Nakon svega, ostaje pitanje koji je sljedeći županov potez? Hoće li nastaviti suradnju s njima ili će pak raskinuti s njima ugovor?Iz Županije su odgovorili ovo:

– Kao što je i navedeno temeljem pravomoćne Odluke Županijske skupštine u skladu s ispunjenjem svih preduvjeta za sklapanje Ugovora, župan je potpisao Ugovor o koncesiji. Realizaciju predmetnog Ugovora Županija će kontinuirano nadzirati kao i sve druge Ugovore  o koncesijama kojima je Županija davatelj te u skladu s eventualno utvrđenim nepravilnostima poduzimati Ugovorom i Zakonom propisane mjere.

Ništa nije gotovo što se tiće Marine Vela Luka, još je to sve u povojima te je zapravo pitanje što će biti sa svime. U svakom slučaju, župan bi ubuduće trebao paziti s kime sklapa ugovore, te malo bolje istražiti kome dava koncesije. No opet, nije ni to toliko lako uz sva silna putovanja na kojim mora prisustvovati.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *