23 godine od Bljeska: Akcija je počela u 5:30, većina srpske vojske razbijena je u dva dana

224

Vojnoredarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH “Bljesak” započela je na današnji dan prije 23 godine, kada su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije. 

U akciji je  oslobođeno 500 četvornih kilometara teritorija zapadne Slavonije koje je zaposjeo srpski agresor i uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac.

Kao što je bliski suradnik Franje Tuđmana Andrija Hebrang rekao je za  direktno.hr akcija je pokrenuta kako bi se ostvario nadzor nad autocestom prema istoku Hrvatske. Srpski okupatori su kontrolirali dio autoceste te je zbog toga hrvatsko gospodarstvo trpjelo ogromne štete. Drugi temeljni razlog pokretanja operacije bilo je ubijanje civila. Hebrang kaže da je do same akcije bilo ubijeno preko 7500 civila, a od toga su polovicu činile žene i djeca.

Hrvatske snage su brojile oko 7200 pripadnika HV-a i specijalne policije. Predvodili su ih generali Ivan Basarac, Petar Stipetić, Luka Džanko, Marijan Mareković i naravno na čelu Glavnog stožera general Janko Bobetko. Oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.

Napad izveden na nekoliko smjerova

Vojska Republike Srpske Krajine se branila s oko 4000 vojnika na čelu sa zapovjednikom Milanom Čeleketićem koji je zbog poraza morao napustiti mjesto zapovjednika krajiške vojske. Srpska strana je imala velik broj poginulih i ranjenih. 

Operacija je počela 1. svibnja 1995. ujutro u 5:30, napadom HV-a na južni i središnji dio zapadnoslavonske enklave RSK snagama sastavljenim od dijelova četiri profesionalne brigade te niza specijalnih, pričuvnih, domobranskih i policijskih postrojbi.

Napad je izveden na nekoliko smjerova: sa zapada od Novske prema Okučanima s pomoćnim krakom na jug prema Jasenovcu, a s istoka od Nove Gradiške, također prema Okučanima, s pomoćnim krakom prema Staroj Gradiški. Nastupima prema Okučanima, koji su išli autocestom odnosno usporedno s njom, nastojala se presjeći enklava i rasjeći te potom razbiti glavne snage neprijatelja, dočim su pomoćne snage imale zadaću da izbijanjem na Savu kod Jasenovca i Stare Gradiške spriječe eventualnu intervenciju VRS te zaposjednu državnu granicu.

Već prvog dana oslobođen Jasenovac

81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada te dijelovi 1. i 3. gardijske brigade držale su glavne pravce napada, a u potpori su bile pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojbama, postrojbe specijalne policije te Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Prvi puta hrvatsko zrakoplovstvo išlo je u masovnije udare, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu.

Sam napad je tekao i više nego uspješno. Već prvi dan oslobođen je Jasenovac, a drugi dan oslobođeni su i Okučani. Srpska vojska se razbježala, a zajedno s njima zapadnu Slavoniju napustilo je i oko 18 tisuća srpskih građana. Zbog teškog poraza Mile Martić je naredio bezumno raketiranje Zagreba, što je bio posljednji čin pomoću kojega je zaprijetio hrvatskim građanima, prije nego što ga je “Oluja” pomela sa scene.

Velika pobjeda Hrvatske vojske je pokazala kako je naša vojska sposobna sama osloboditi svoj teritorij. Bila je to i poruka rukovodstvu tzv. RSK i njihovih političkim pokroviteljima u Beogradu što će se dogoditi s tom tvorevinom ako ne pristanu na pregovore. Također je poruka i poslana svim zainteresiranim silama kako se bez vojnog angažmana neće zaustaviti rat u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Sama pobjeda je dala i dodatno samopouzdanje hrvatskim vojnicima i građanima, koji su osjećali kako je potpuna pobjeda sasvim blizu.

Video pogledajte na direktno.hr

 

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *