AFERA NA POMOLU: Zašto gradonačelnik Franković taji važne podatke oko pojedinih nekretnina?

110

Pojedini dubrovački mediji očito nisu jedini kojima se od  strane gradske uprave uskraćuje pravo na pristup informacijama, tako je gradonačelnik Mato Franković jučer ponovno bio zvijezda naslovnice nacionalnog medija objektivno.hr

Tekst prenosimo u cjelosti:

“Nakon brojnih afera – spora oko javne garaže na Glavici preko javnog izjašnjavanja protiv golfa na Srđu što bi Dubrovnik moglo skupo koštati ako Izraelci dobiju arbitražu, do putovanja po SAD-u s pročelnicama, čini se da je na pomolu još jedna – ponovno s Matom Frankovićem na čelu. Prema informacijama koje je redakcija Objektiva dobila, Grad Dubrovnik je za vrijeme mandata bivšeg gradonačelnika Andre Vlahušića dao u zakup dio prostora u Lazaretima, tvrđavu u Revelinu te prostor „Luže“ kraj gradskog zvonika zasad neimenovanim, ali važnim osobama. Tragom te informacije od aktualnog gradonačelnika Mate Frankovića zatražili smo potvrdu ili demantij te informacije, a službeni upit poslali smo pozivanjem na pravo pristupa informacijama.

Zanimalo nas je kada i gdje su objavljeni natječaji za konkretne nekretnine, tko se od ponuđača javio na natječaj ako je takav objavljen te s kojim osobama, pravnim ili fizičkim je Grad Dubrovnik sklopio ugovore i naravno, koliko je trajanje tih ugovora, odnosno koliko dugo će Grad dobivati novac od najma prostora.

Ne treba isticati da je riječ o važnim nekretninama u vlasništvu Grada Dubrovnika koje se koriste za društvenu namjenu, a u njima se održavaju predstave, koncerti i za Dubrovnik i Hrvatsku važan, festival Dubrovačke ljetne igre. Prostor Luže i tvrđava u Ravelinu dio su gradske jezgre pod zaštitom UNESCO-a, a Lazareti se nalaze u sklopu rezervata Lokruma i služe kao prostor za umjetničke razmjene, usavršavanja i izvođenje. Riječ je o iznimno vrijednim nekretninama koje zapravo nemaju cijenu, stoga je jako važno znati tko je dobio priliku koristiti ih. Slijedom ovih informacija zanimalo nas je i što je, i je li, aktualni gradonačelnik Mato Franković također dao gradske prostore u najam za kulturnu namjenu.

Pitanja smo poslali prije više od mjesec dana, 16. veljače. Odgovor do danas nismo dobili.”

Članak možete pročitati na objektivno.hr

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *