Ako imate ove lozinke na društvenim mrežama odmah ih promijenite

57

Britanski Nacionalni centar za cyber sigurnost definirao je da korisnici na svojim internet profilima mahom koriste šifre koje se sastoje od brojeva 123456, a ujedno riječ je o šiframa koje je najlakše otkriti.

Čak i kada se radi o profilu elektronske pošte koji se ne rabi, ili je nevažan napadaču može biti uvelike od koristi  jer temeljem informacija s tog profila hakeri mogu doći do lozinki ostalih profila koje su zlorabili. Cilj studije koju je proveo britanski centar jest bio podizanje svijesti i edukacija korisnika o metodama što bolje zaštite osobnih podataka građana.

Na vrhu liste našle su se navedene brojke koje su pronađene u 23 milijuna lozinki, a na drugoj su poziciji brojevi 123456789 koje također nije teško dešifrirati, a u prvih pet na listi našli su se i “qwerty” (prvih šest tipki na tastaturi), “password” i 1111111.

Britanci često koriste i imena svojih omiljenih nogometnih klubova, tako da su se na prva dva mjesta našli Liverpool i Chelsea. Od glazbenika na prvom mjestu liste se našao pop-rok bend “Blink-182”.

dnevno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *