Ako kavu pijete na ovaj način, možete si produžiti život

739

Ako ne možete zamisliti dan bez šalice kave, imamo dobru vijest za vas.

Ipak, nije svejedno kakvu kavu pijete. Nova je studija pokazala da nezaslađena kava ili ona s malo šećera može pomoći da živite dulje, prenosi N1.

U studiji objavljenoj u časopisu Annals of Internal Medicine, znanstvenici s medicinskog sveučilišta u Guangzhouu u Kini pogledali su podatke od preko 171.000 sudionika koji su odgovorili na upitnik o zdravstvenom ponašanju.

Uzimajući u obzir kako nezaslađena kava i kava zaslađena šećerom utječu na organizam, istraživanja su pokazala da su nakon sedam godina ispitivanja oni koji su pili nezaslađenu kavu imali 16-20% manje šanse da umru u odnosu na one koji uopće nisu pili kavu. Te su brojke porasle na 29-31% kada su u pitanju sudionici koji su u kavu redovito dodavali oko jednu žlicu šećera.

“Iako su nalazi bili “zanimljivi”, nisu pretjerano iznenađujući, jer postoji mnogo podataka koji podupiru kavu kao zdrav, protuupalni napitak”, rekla je registrirana dijetetičarka Dana Ellis Hunnes s UCLA Medical Centera za Eat this.

“Crna kava je najzdravija jer sadrži sve zdrave polifenole i antioksidanse kave bez ikakvih upalnih spojeva koji se mogu naći u previše šećera ili kremastih aditiva”, kaže Hunnes.

Što se tiče kave koja je zaslađena šećerom, Hunnes napominje da ona “u osnovi ima isti učinak, jer je jednas čajna žličica šećera vrlo malo kad se u obzir uzme cijela shema dobro uravnotežene prehrane i da mala količina šećera neće dovesti do promjena šećera u krvi ili druge velike zdravstvene posljedice koje bi jako zaslađeni napitci mogli imati.

IZVOR: poslovni.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *