Alapić o prijedlogu HZZO-a: “Sramotno! Žele postići uštede na najnemoćnijima među nama!”

278

Prema nacrtu prijedloga Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na bolničku medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju u kući za kojeg se savjetovanje zaključuje u petak 8. lipnja smanjit će se broj sati fizikalne terapije za najteže oboljelu nepokretnu djecu i odrasle s gotovo pet puta tjedno kroz čitavu godinu na tri puta tjedno u samo četiri mjeseca godišnje. Ograničenja koja donosi Pravilnik odnose se na djecu i odrasle oboljele od spinalne mišićne atrofije, demijelinizirajuće bolesti središnjeg živčanog sustava, cerebralne paralize i ostalih paralitički sindromi (hemiplegija, paraplegija, tetraplegija) te oboljelima od prirođene malformacije i deformacije živčanog i mišićno koštanog sustava.

„Umjesto vježbanja 5 puta tjedno kroz cijelu godinu kako je preporuka fizioterapeuta i dječjih ortopeda, HZZO to drastično smanjuje na samo 3 puta tjedno samo 4 mjeseca godišnje. Poznato je da fizikalna terapija smanjuju daljnje komplikacije i omogućava bolju pokretljivost zglobova te se izbjegavaju skupocjene operacije i rehabilitacije do kojih bi došlo zbog neodržavanja stanja. Ako i žele uštedjeti na najtežim bolesnicima to se tako neće dogoditi. Svi ćemo biti na gubitku, a najviše oni kojima je terapija potrebna.“, upozoravaju iz Hrvatskog saveza udruga OSIce.

U Savezu OSIce koji okuplja Udruge za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom koje bi bile zakinute ovim pravilnikom ističu kako su liste čekanja na fizikalnu terapiju i sada predugačke, sve više fizioterapeuta mora svoj kruh potražiti izvan Hrvatske, a ovi mjerama i drastičnim smanjenjem broja sati terapije ova struka bi mogla potpuno preseliti u inozemstvo.

„Ovim putem želimo apelirati na HZZO i nadležne institucije da umjesto ušteda na najtežim skupinama bolesnika, a koje će rezultirati većim troškovima u zdravstvu Pravilnik prilagode tako da potiču fizijatrijsku struku i ostanak stručnjaka unutar našeg sustava“ poručuju iz Saveza OSIce u priopćenju koje potpisuju: Udruga „Kolibrići“, Udruga „Anđeli“, UOSISMŽ, Udruga „Vukovarski leptirići, Udruga „Korak dalje“, Udruga „Djeca Pelješca“.

 
Za komentar smo pitali Anu Alapić, mamu malog Mate koji boluje od spinalne mišićne atrofije, tip 1:
 
“Smatram da je ovaj nacrt Pravilnika sramotan. Opet se žele postići uštede u zdravstvenom sustavu na račun najnemoćnijih i najbolesnijih među nama, na teret nepokretnih osoba i djece. Kao majka devetogodišnjeg dječaka koji je nepokretan i diše pomoću respiratora jer boluje od spinalne mišićne atrofije tip 1, ljuta sam, ogorčena i povrijeđena jer njemu žele ukinuti ono najosnovnije, fizikalnu terapiju u kući. Ako ovaj pravilnik bude donesen, moj sin koji sada ima kontinuirano kroz cijelu godinu fizikalnu terapiju u kući 3 do 5 puta tjedno, po novom će imati samo 4 mjeseca u godini 3 puta tjedno. To je smanjenja sa 260 puta u godini na samo 48 puta. Kontinuiranom fizikalnom terapijom njemu se smanjuju kontrakture zglobova, održava postojeće stanje, sprječavaju dekubitusi i hospitalizacije koje bi zasigurno bile učestalije da se s njim svakodnevno ne radi, a koje su najskuplji oblik zdravstvene skrbi. Kao roditelj, iako i ja vježbam s njim, nisam stručna osoba i nužno je da to ipak rade oni koji su po tom pitanju najstručniji, fizioterapeuti a čije se mišljenje nije niti tražilo prilikom sastavljanja nacrta Pravilnika. Nešto što se čini kao kratkoročna ušteda, zbog komplikacija uzrokovanih nevježbanjem, dovesti će do povećanja troškova zdravstvene skrbi, smanjenja kvalitete i ugrožavanja života moga djeteta.”

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *