“Albanci, kamikaze na našim cestama?” Evo odgovora policije

752

Odmah nakon užasne prometne nesreće koja se dogodila 09. travnja na predjelu Ratca u kojoj je poginulo dvoje mladih ljudi, brat i sestra Đerek, a koju je izazvala dvadesetdevetogodišnja Albanka, društvene mreže su preplavili komentari poput: “Ponovo Albanci”, “Oni su kamikaze na cestama”, “Stavite im tahografe u automobile”, “Albancima zabranite prolaz dionicom Ploče-Debeli brijeg”, aludirajući na česte prometne nesreće koje izazivaju državljani Albanije, najčešće zbog nespavanja i vožnje u komadu preko 12 sati.

Tim povodom odmah smo, 10. travnja, uputili upit PU Dubrovačko-neretvanskoj u potrazi za odgovorima. Pitali smo koliko su prometnih nesreća u posljednjih pet godina izazvali albanski državljani, koji je bio uzrok prometne nesreće te hoće li u dogledno vrijeme postaviti kamere na predjelu Ratca.

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

Vezano za dostavljeni upit, obavještavamo Vas  da se u posljednjih pet godina, na dionici državne ceste D-8, koji pokriva Policijska uprava dubrovačko-neretvanska dogodilo ukupno 420 prometnih nesreća od kojih su u njih 109 sudjelovali strani državljani.

Tijekom navedenog razdoblja, na spomenutoj dionici, 10 osoba je smrtno stradalo, od kojih su 4 strana državljanina. S materijalnom štetom dogodile su se ukupno 182 prometne nesreće, a u njih 38 sudjelovali su strani državljani.

Najčešći uzroci prometnih nesreća su nepropisna/neprilagođena brzina, nepropisno pretjecanje, te nepropisno kretanje vozila kolnikom.

U postavljanju stacionarnih kamera za nadzor brzine kretanja vozila, osim policije, sudjeluje i lokalna samouprava. Obavještavamo Vas kako je PU dubrovačko – neretvanska početkom projekta tehničkog nadzora brzine kretanja vozila putem stacionarnih kamera, inicirala postavljanje kamera na dionici koju navodite, međutim, nije bilo tehničkih preduvjeta za postavljanje istih, a što nije bilo u nadležnosti policije.

Nadalje, ova Policijska uprava će temeljem analitičko – statističkih pokazatelja uzroka i mjesta prometnih nesreća ponovno inicirati postavljanje kamera za nadzor brzine kretanja vozila na naznačenoj dionici s ciljem povećanja sigurnosti sudionika u prometu na cestama.

Kako na pojedina pitanja nismo dobili decidiran odgovor, postavili smo  podpitanje: Možete li nam reći koliko je albanskih državljana od tih 420 nesreća prouzročilo nesreću?
Naime, možda upit zvuči diskriminatorno, ali poznato nam je kako upravo stanovnici te zemlje uzrokuju probleme na našim cestama.
Hoće li Vaši službenici na toj dionici pojačati nadzor i zaustavljanje kako ne bi dolazilo do prometnih nesreća, kao što se dogodila ona prije nekoliko dana?

Odgovor nismo zaprimili, međutim vidljivo je iz odgovora kako navode da je za dio problema odgovorna i lokalna samouprava, odnosno Općina Dubrovačko primorje, koja sudeći po svemu nije stvorila tehničke preduvjete za postavljanje kamera na toj lokaciji.

Uputili smo upit i Općini Dubrovačko primorje i čekamo njihov odgovor.

Iz PU nam dakle, nisu odgovorili misle li pojačano nadgledati ovu dionicu kako se ovakve nesreće više nikada ne dogode.

 

 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *