Ansambl Umberto Giordano večer u Dvoru posvetio Beethovenu

392

U sklopu glazbenog programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara u Kneževu dvoru talijanski je Ansambl Umberto Giordano zajedno s glumcem Giampierom Mancinijem izveo glazbeno-scenski program Ludwigove pjesme i poveo festivalsku publiku u glazbeno-osjetilni svijet velikog skladatelja Ludwiga van Beethovena, sinoć, 23. srpnja.

Program je donio portret Ludwiga van Beethovena kroz čitanje zamišljenog pisma njegova nećaka Karla engleskom izdavaču Georgeu Thompsonu u kojem piše o ujakovoj smrti. Tekst uz skladateljevu glazbu pripremio je Francesco Sanvitale. Glumac Giampiero Mancini, u ulozi Beethovenova nećaka, ispričao je priču o skladateljevom životu. Program je bio usmjeren na Beethovenove manje poznate kompozicije, poput njegovih narodnih pjesama, no publici je predstavio i transkripcije njegovih najslavnijih djela, poput simfonija i pojedinih originalnih skladbi za glasovir, violinu i violončelo, kako bi se dala potpuna slika bonnskog genija. Mistična večer bila je pravi odraz života skladatelja koji je svojim stvaralaštvom oplemenio povijest glazbe.

Ansambl Umberto Giordano iz Foggije (Italija) komorni je sastav kojeg sačinjavaju glazbenici poznati po svojim zavidnim karijerama i suradnji s drugim uglednim glazbenicima. Ansambl čine violinist Dino De Palma, violončelist Luciano Tarantino, pijanist Marco Moresco te sopran Ripalta Bufo i tenor Aldo Caputo. Izvrsno su prihvaćen od publike i kritike zahvaljujući svojim originalnim i rafiniranim programima, koji su često premijere i originalni projekti, a ansambl izvodi i repertoar koji obuhvaća djela od klasične glazbe do lirske opere, od komornih inačica opera do izvedbi u kojima se uvijek na nov i različit način isprepliću glazba, naracija, ples i druge umjetničke forme.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *