Antun Bašić: Šokirani smo izjavama načelnika

462

Na jutros održanoj 29. Sjednici vijeća Općine Župa dubrovačka u kojoj se uglavnom raspravljalo o  prvom rebalansu proračuna za ovu godinu, načelnik je iznio niz šokantnih stavova koji na žalost  potvrđuju na koji način on vidi ulogu Općine Župa dubrovačka u razvoju naše zajednice. 

Projekti izgradnje i uređenja pothodnika o kojima se već četiri godine govori, projekt komunalne Lučice  Srebreno, rušenje i izgradnja novog hotela u Kuparima, dakle projekti o kojima dugi niz godina sam  načelnik govori i na kojima se “radi”, iste danas načelnik ocjenjuje kao nerealne projekte za koje izražava sumnju da će se ikada realizirati. Postavlja se pitanje čemu se stanovnici ove Općine mogu  nadati kad sam načelnik ne vjeruje u ono što već godinama obećava i predstavlja kao program svoga  rada. 

Općina Župa dubrovačka osim proračuna ima i niz drugih dokumenata kojima se definiraju razvojni  programi i planovi, međutim, u praksi se njih aktualna vlast ne drži.  

Šokirani smo takvim stavom načelnika, koji kao i inače odgovornost za manjak realizacije spomenutih  ali i drugih projekata, prebacuje na druge institucije i tijela vlasti. Kako je moguće da druge sredine,  poput Općine Konavle, uspješno pripremaju projektnu dokumentaciju i javljaju se na natječaje za  dobivanje sredstava iz fondova EU, kako je moguće da manje sredine od nas, koje imaju bitno manji  proračun uspijevaju graditi sportske centre, dječje vrtiće, domove za starije i nemoćne, uređuju  komunalne lučice, trgove i nemaju problema s “administracijom”. Kako je moguće da baš naša Općina  nije u posljednje četiri godine uspjela uspostaviti održiv i zakonit način prikupljanja otpada. Kako je  moguće ignorirati činjenicu gdje su upravo članovi Župske stranke prije četiri godine predlagali  nabavku mobilnog reciklažnog dvorišta, a kojega su se vladajući sjetili tek danas? Je li doista domet  ove Općine izgradnja 200 metara trotoara godišnje? Problem je jasan, trenutna vlast u Općini nema  plan i nema viziju Župe dubrovačke kao uređenog i modernog mjesta. 

S proračunom koji se kreće u visini od 50.000.000,00 kn se može raspolagati bitno drugačije i taj  proračun, uz orijentaciju na apliciranje na natječaje za dobivanje sredstava iz EU fondova, uz aktivnu  suradnju i komunikaciju s ministarstvima, s gospodarstvenicima i stanovnicima Župe dubrovačke,  moguće je ostvariti sve projekte koji su od značaja za stanovništvo Župe dubrovačke. Od pasivnog  promatranja, kojemu sad svjedočimo nema ništa. 

S poštovanjem,  

Antun Bašić, predsjednik 

ŽUPSKA STRANKA – ŽUPKA

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *