BEROŠ KAŽE DA ZNA ZAŠTO / Cijela Hrvatska je u crvenom! Brojke zaraženih rastu i to se, nažalost, očekivalo: Pogledajte kako je u drugim zemljama

683

ECDC je objavio novu koronakartu prema kojoj je cijela Hrvatska u crvenome!

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75-200 s udjelom pozitivnih većim od četiri posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamnocrvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

Portugal, Španjolska, Belgija, Nizozemska, Irska, zapadni dio Njemačke, zapadni dio Austrije, Slovenija, dijelovi Italije, Grčka, Bugarska, Litva, Estonija, južni dio Norveške i Švedske su crveni, a tim državama sada se pridružila i Hrvatska.

Kartu je odmah na svojem Twitter profilu komentirao ministar zdravstva Vili Beroš:

“U crvenom smo. Rezultat je to dijelom necijepljenja i nepridržavanja epidemioloških mjera. Izlaz je u što većem broju cijepljenih čime se podiže razina zaštite svih!”

 

 

I premijer Andrej Plenković je danas na sjednici Vlade komentirao novu korona kartu.

Što se tiče turističke sezone, možemo biti jako zadovoljni, iako je Hrvatska od danas u crvenom. To je očekivano. U financijskom smislu omogućili smo da se sezona odvija bez ikakvih alarma koji bi odvraćali ljude da dolaze u Hrvatsku. Današnje statistike za srpanj govore koliko je uspješna godina iza nas, rekao je Plenković.

Još jučer je epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Dijana Mayer komentirala da imamo veliki skok novozaraženih te da će vjerojatno cijela Hrvatska od danas biti u crvenom.

“Brojevi su očekivani s obzirom na ljeto i povratak s godišnjih odmora. Skok se događa posvuda, nismo evidentirali nova žarišta, ali može se reći da su u pitanju okupljanja”, izjavila je Mayer u srijedu.

 

 

net.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *