Biciklistički maraton “Od Dubrovnika do Vukovara-da se ne zaboravi” krenuo jutros s Pila

286

S Pila je jutros u 9 sati  krenuo biciklistički maraton ‘Od Dubrovnika do Vukovara – da se ne zaboravi’ kojeg organizira Policijska udruga, Regionalni klub IPA Međimurje, IPA Sekcija Hrvatska i Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora – Podružnica Županije varaždinske. Tako će se biciklisti provesti kroz županije u kojima su bili međimurski i varaždinski policajci na bojišnicama tijekom Domovinskog rata

Naime, iz Čakovca i Varaždina, prije 30. godina, točnije 11. rujna 1991. godine, krenula je posljednja grupa policajaca Policijske uprave varaždinske (u sastavu koje je tada bila PU Međimurska) prema Vukovaru kako bi pomogli u obrani grada i okolnih naselja. Radi se o Postrojbi koja je dana 11. rujna 1991. godine sa 185 pripadnika, upućena na smjenu dotadašnje Zasebne postrojbe u Vukovar i ostala tamo do kraja obrane tog grada. Od ukupnog broja upućenih pripadnika, poginuo je 21 policijski službenik, dok se za četvoricom još traga i vode se nestalima. Ranjeno je 66 policijskih službenika. Od posljedica rata i logora nakon rata preminulo je 11 pripadnika postrojbe. Nakon predaje, 20. studenog 1991. godine, u srpske je koncentracijske logore Stajićevo, Sremska Mitrovica, Novi Sad i Beograd odvedeno 119 pripadnika Zasebne postrojbe, gdje su maltretirani, premlaćivani i izloženi drugim teško zamislivim zvjerstvima u trajanju od 20 do 269 dana.

Policijski službenici PU varaždinske i PU međimurske od početka Domovinskog rata pa sve do danas su boravili ili borave na ispomoći u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Posebno se može istaknuti doprinos Specijalne jedinice policije PU Varaždinske, koja je od 2. rujna 1992. godine upućena kao ispomoć na krajnji jug Hrvatske – na područje PU Dubrovačko-neretvanske. Obavljajući naložene zadaće, jedinica se na tom području zadržala do kraja ožujka 1993. godine.

-Ovo je akcija Policijske udruge IPA Sekcija Hrvatska koja kroz Regionalni klub Međimurje na ovoj utrci sudjeluje s osam biciklista. Mi imamo viziju odvoziti osam dionica od Dubrovnika do Vukovara. Proći ćemo kroz sve županije kroz u kojima su varaždinski i međimurski policajci bili na bojišnicama od 1991.-1995. godine, a gdje su mnogi nažalost ostavili i svoje kosti i poginuli., kazao je Darko Dragičević, predsjednik Regionalnog kluba IPA Međimurje.

Medijima se obratio i Tomislav Hovat, pripadnik zasebne postrojbe koja je zadnja izašla iz okupiranog Vukovara.

-Čast i ponos mi je voziti ovaj bicklistički maraton. 26 naših kolega je ostalo tamo, vozimo za njih. Emocije su još uvijek teške.  Mi vozimo non stop, ovo je samo jedna od tih vožnji. Meni je osobno bilo najbitnije da ostanem zdrav i bila bi šteta da sam ovo propustio.

Završetak maratona je u Vukovaru 12. rujna 2021. godine, odnosno nakon odvoženih 8 dionica.

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *