‘BIJELO ZLATO’: Ston se priprema za prvi ‘Festival od soli’

228

Gradić poseban iz više razloga, s najdužim kamenim zidom u Europi (5,5 kilometara), uskih tihih ulica, starih otmjenih kuća i tragova drevnih kultura rasutih okolo, ovo ljeto bit će još posebniji zbog jedne manifestacije koja će se prvi put održati tu.

Naime, radi se o ‘Festivalu od soli’ koji će trajati od 27. kolovoza do 2. rujna, a održat će se u najstarijoj solani u Europi.

Iz Turističke zajednice Općine Ston potvrdili su nam kako će se Festival održavati u popodnevnim satima, te da će za vrijeme trajanja Festivala biti radionice, predavanja, štandovi s autohtonim proizvodima. Također, sajam će trajati tijekom cijelog festivala, a paralelno s tim svaki dan će biti neko događanje poput degustacije i prodaje vina.

Zanimljivo je napomenuti kako je za vrijeme Dubrovačke Republike sol imala veliku važnost za Republiku i nazivali su je ‘bijelim zlatom’. Solana je razlog zašto su sagrađene stonske zidine, stoga sol zaslužuje svoj festival kako bi bila jednako zastupljena u javnosti kao što je bila i u 14. stoljeću.

Načelnik Općine Ston Vedran Antunica, kazao je kako podržavaju sve festivale koji se održavaju, poput najavljenog Festivala soli, jer su komparativna prednost Stona koja sve diže na jednu višu razinu.

– Turistički izdaci ove godine su iznad svih naših očekivanja što pokazuje određene trendove u broju dolazaka, ali i ostanka ljudi. Prosječno pet dana gosti ostanu na prostoru Općine Ston. Imali smo povećanje za desetak posto što pokazuje da smo na istom prostoru s istim ljudima povećali sezonu i vrijeme sezone, rekao je Antunica istaknuvši i neke buduće projekte poput onoga u Dubi Stonskoj.

– Osobno najviše očekivanja imam za organizaciju projekta Dube Stonske, gdje će biti 500-tinjak novih kreveta i sadržaja što će dodatno obogatiti našu ponudu – kazao je za Dubrovnik Insider, Vedran Antunica.

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *