Biskupova poruka za Uskrs 2024.: Uskrsli Krist je život naš

448

Uskrsnu poruku dubrovačkog biskupa mons. Roko Glasnovića prenosimo u cijelosti:

Uskrsli Krist je život naš

Ljubljena braćo i sestre!

Život nije slučajna stvarnost. Bog svojim dahom daruje čovjeku život kao najveću vrijednost. On, vječno živ, izvor je i gospodar života: „U njemu doista živimo, mičemo se i jesmo“ (Dj 17, 28).

Današnje vrijeme nosi sa sobom brojna dostignuća i izazove kojima se  uvijek iznova pokušava omogućiti što kvalitetniji život. Svakodnevno smo usmjereni na poboljšanje naše stvarnosti, na traženje novih puteva u postizanju onoga što često nazivamo srećom, odnosno sretnim životom. Međutim, nekoć je davno pojašnjeno da je sreća savršeno stanje koje se postiže sjedinjenjem svih dobara, a danas se itekako opravdano pitamo: „Imamo li sva ta dobra i jesmo li doista sretni?“ Isus gleda drukčijim očima i toliko puta nas svojim riječima upozorava da nema toga blaga koje je vrjednije od života, ali onoga života koji On navješćuje, života u Njemu koji počinje ovdje i sada, a nastavlja se u vječnosti, jer „Bog nam je dao život vječni; i taj je život u Sinu njegovu. Tko ima Sina, ima život; tko nema Sina Božjega, nema života“ (1 Iv 5, 11-12). Možda bismo i mi trebali poput apostola Tome jednostavno i ponizno reći: Gospodin moj i Bog moj, Bog moj i sve moje, jer Bog je jedino dobro koje usrećuje, najviše dobro koje ispunja dušu i daje mir.

Paradoksalnost svijeta i čovjeka očituje se, s jedne strane, u djelovanju protiv života, prekidom dara života, a s druge strane, željom da se život produži što je više moguće. Sve više je i odustajanja od života, počevši od svakodnevice i bijega u različite ovisnosti do želje da se svjesno, na ovaj ili onaj način, prekine nit života. I u takvim situacijama Bog nam govori: „Danas preda te stavljam: život i sreću, smrt i nesreću. Život, dakle, biraj!“ (Pnz 30, 15. 19).

Ljudski je plašiti se poniženja, patnje i smrti. U tim trenucima teško je pronaći mir. Zatvaramo se i navaljujemo kamen na svoje srce koje je uplašeno, jer u životnim borbama često gubimo, pa i od smrti. Zasigurno se tada pitamo poput Marije Magdalene i pobožnih žena: „Tko će nam otkotrljati kamen s groba?“. Tko će nas pustiti na Izvor života, tko će nam pokazati put, uvesti nas u istinu i darovati nam život? Isus Krist je odgovor na sva naša pitanja. On sam je rekao: „Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni“ (Iv 14, 6).

Doista, Kristovo uskrsnuće pobjeda je nad grijehom i smrću te cilj i svrha našega života. Vjera u uskrsnuće temelji se na vjeri u Boga koji nije „Bog mrtvih nego živih“ (Mk 12, 27). Uskrs je radost, život i sreća u Božjem kraljevstvu. Budimo ustrajni u svakodnevnim pobjedama nad svime što nas udaljuje od Krista. Budimo vjerni nadasve malim Uskrsima – nedjeljama, susretu sa Životvorcem. Neka nam ništa ne bude važnije od Krista uskrsloga! Sretan Uskrs!
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *