BLAGAJ TEKIJA: Veličanstven spoj prirode i ljudskih ruku na samo dva sata od Dubrovnika

820

Nekih 120 kilometara od Dubrovnika, 12 kilometara od Mostara, u susjednoj nam BiH,  nalazi se bajkoviti Blagaj. Ispod naselja nalazi se Vrelo Bune, najvećeg krškog izvora u Europi. Kažu nam kako je rijeka Buna uvijek na 9 stupnjeva. Ovaj spoj prirode i ljudskih ruku nešto je što jednostavno morate vidjeti. Mjesto odiše poviješću, priča svoju priču. 

U antičko vrijeme na ovom području bila je ilirska utvrda i rimski castrum, a organizirana kršćanska zajednica u Blagaju prema najnovijim istraživanjima spominje se već od 5.stoljeća. Krajem 12.stoljeća zahumski župan Jurko za kneza Miroslava gradi i crkvu svetog Kuzme i Damjana, koju je 1194. posvetio dubrovački nadbiskup Bernandin. Blagajska ploča je jedan od najstarijih pisanih spomenika na hrvatskom jeziku. U povijesnim izvorima Blagaj se prvi put spominje 1423.u prepisci između dubrovačkih poslanika i dubrovačke vlade, vezano za misiju koju su Nikola Gučetić i Blaž Đorđić obavljali kod vojvode Sandalja Hranića Kosače

Za vrijeme osmanlija, Blagaj postaje sjedište blagajskog vilajeta i imao je sedam džamija. Turski sultan u 15. stoljeću, oduševljen ljepotom i silinom vode ( 43 kubika vode u sekundi ) koja izbija ispod dvjestometarske litice, nalaže da se sagradi derviška tekija, danas spomenik kulture. Pred tekijom piše kako su je izgradili derviši s porukom “Voljeti stvorenja radi Stvoritelja”. Derviši su bili muslimanski mistici, osobe koje su težile visokim spoznajama o Bogu. Nastoje ostati u najvišim stupnjevima molitve. Prvi redovi derviša osnovani su u 12. stoljeću. 

Riječ “tekija” je perzijskog porijekla, a označava mjesto u kojem su se okupljali i boravili derviši, vršili vjerske obrede, a ponekad je služila i kao mjesto za odmor putnika namjernika. Ovaj se tekijski kompleks sastoji od turbeta (mauzoleja Sari-Saltuka i šeika Ačik-paše), soba za ibadet (molitvu), musafirhane (gostinjske sobe), kuhinje, hamama (kupaonice), avlije (dvorišta) i abdestane (mjesta za obredno pranje).

Prirodno-graditeljska cjelina Tekije u Blagaju nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine.

 

Danas vrelo Bune posjećuju turisti iz cijeloga svijeta. Ovaj kraj obiluje sunčanim danima, a uz put možete kupiti proizvode od voćki koje zbog povoljne klime uspijevaju na ovim prostorima poput marmelada i pekmeza, likera od šipka, smokava, bresaka. Odmah do tekije možete se i osvježiti, popiti čaj, kavu, nešto i pojesti i uživati u veličanstvenom krajoliku. 

Na dva sata od Dubrovnika, nalazi se ovo divno mjesto, nešto sasvim drugačije od već viđenog. Druga kultura, tradicija, povijest i običaji. Sve to možete doživjeti u jednom danu, u mističnom Blagaju gdje se priroda sljubila s čovjekom, u susjednoj nam Bosni i Hercegovini.

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *