Blagdan Bezgrješnog Srca Marijinog

298

Danas je blagdan Bezgrješnog Srca Marijina, pomični blagdan koji se slavi u subotu nakon druge nedjelje poslije blagdana Duhova. Posebno se slavi  u Dubrovačkoj biskupiji, u Vignju i Lovištu. Bezgrješno Srce Marijino je ime kojim rimokatolici nazivaju tjelesno Marijino srce kao simbol Marijinih kreposti, ljubav prema Bogu i majčinske ljubavi prema čovjeku.

Prvi put se Bezgrješno Srce Marijino spominje u Bibliji, gdje je ŠImun prorokovao kako će njezino srce mnogo patiti. Pobožnost prema Srcu Marijinome razvila se intezivno u 17.stoljeću, djelovanjem svetog Ivana Eudesa. Tek 1855.službeno je ustanovljen blagdan, za cijelu Crkvu. Papa Ivan Pavao II uzdigao je 1996.od neobvezatnog na obvezatni spomendan.

izvor: WIkipedia

 


 

Marijana ukazanja u Fatimi, povijesno su pridonijela još većem širenju ove pobožnosti. Sestri Luciji, nakon ukazanja 1917. godine, Marija se ukazala i 1925. godine upravo s Bezgrješnim Srcem, tražeći pobožnost Bezgrješnome Srcu, te potičući pape, da posvete Njenom Srcu Rusiju, radi zaustavljanja širenja ateističkog komunizma i radi mira u svijetu.

Marija je u Fatimi pozvala vjernike, da časte Njezino Bezgrješno Srce tako da svaki dan mole krunicu te obavljajući pobožnost pet prvih subota u mjesecu, prisustvujući u te dane svetoj Misi, primajući svetu Pričest i četvrt sata razmatrajući jedno od otajstava krunice.

Družba Isusova od 1892. godine, najprije u Sarajevu, a od 1905. godine u Zagrebu izdaje Glasnik Srca Isusova i Marijina koji promiče štovanje Presvetog Srca Isusova i Bezgrješnog Srca Marijina.[1]

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *