Blagdan svetog Jakova

323

O životu i djelovanju svetoga Jakova sačuvana je bogata legenda. Ta legenda kaže da je Jakov često putovao i propovijedao evanđelje. Propovijedao je i u Composteli u Španjolskoj i ondje postavio temelje kršćanske vjere. Kada se vratio u Judeju, 44. godine poslije Krista, kralj Herod Agripa zapovjedio je da mu se odrubi glava. Jakov je prvi od apostola koji je žrtvovao život za Evanđelje. Zbog toga je sveti Jakov svetac mučenik.
Santiago de Compostela postalo je jedno od najpoznatijih hodočasničkih mjesta u srednjem vijeku. Sveti Jakov proglašen je zaštitnikom Španjolske i zaštitnikom hodočasnika.
Sveti Jakov prikazuje se kao hodočasnik, s putničkim štapom u ruci, s tikvicom u kojoj se drži voda i sa školjkom iz koje se pije. U kršćanskoj umjetnosti ta školjka Svetog Jakova označava hodočašće. Još se naziva jakovska kapica. Nju nose brojni hodočasnici na hodočašće u Compostelu. Školjka se nalazi i u grbu pape Benedikta XVI.

Sveti Jakov, apostol, koji se naziva “Stariji” potječe od čestite židovske obitelji. Rodio se u ribarskom gradu Betsaidi. Otac mu se zvao Zebedej, također ribar, a majka Saloma, jedna od onih pobožnih žena koje su išle za Isusom i bile svjedokinje Kristove muke i smrti, ali svjedokinje i Isusova uskrsnuća. Jakov je imao i brata Ivana koji je također postao apostol Isusa Krista i evanđelist. Obojica su se bavila ribarenjem, dok ih Isus nije pozvao da idu s njim. Odmah su se odazvali, ostavili sve, lađe, roditelje, kuću i mjesto i spremno išli za Isusom.

Jakov je sa svojim bratom Ivanom i svetim Petrom pripadao najužem krugu Isusovih apostola. Oni su jedini svjedoci posebnih događaja u Isusovom životu. Kod čudesnog ozdravljenja Petrove punice, kod oživljavanja Jairove kćeri, bili su i na Gori Preobraženja Isusova. Njih trojicu Isus je uzeo sa sobom i poveo ih na Maslinsku goru, da budu svjedoci njegova znojenja krvlju, muke i smrti. Samo oni, koji su gledali Isusovo Preobraženje, mogli su gledati smrtnu muku Isusovu u Maslinskom Vrtu.

Jakov je vidio više puta Isusa nakon uskrsnuća. Nakon Isusova uzašašća, zajedno s drugim apostolima i s Marijom Majkom Isusovom čeka dolazak Duha Svetoga u dvorani posljednje Večere. Otkad je Duh Sveti svojom duhovnom vatrom zapalio i srca apostola Jakova, on je neumorno i neustrašivo od tada propovijedao Evanđelje.

Blagdan Svetog Jakova se slavi 25 srpnja.

Camino Hrvatska

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *