BLAGDANSKI POPUST U SUVENIRNICI DUBROVAČKIH MUZEJA

219

Za blagdane darivajmo baštinu!

Top 10 božićnih darova za ljubitelje kulture

Svi mi koji volimo lutati muzejima odavno smo naučili da muzeji nisu samo „butige znanja“ već i prave butige u kojima smo napravili neke od najboljih kupovina u životu! Najdraži komadi modnih dodataka su kupljeni u muzejima, najljepši nakit, replike umjetnina koje daju toplinu domu, najzanimljivije knjige kojima se vraćamo – su iz muzeja. Svaki ovaj predmet je pomno istražen, dizajniran, proizveden  i svaki ima svoju originalnu, stvarnu priču. I što je najvažnije, muzej garantira njegovu svevremenost!

Uz sve to, kad kupujemo u muzejima ne osjećamo ono sitno grizodušje zbog potrošačkog mentaliteta kojemu smo i sami podlegli, već smo ponosni što potpomažemo skrb za baštinu. Pa postoji li onda bolje mjesto za kupnju božićnih darova od muzejske prodavaonice Dubrovačkih muzeja u Kneževu dvoru?

 

  1. Replike predmeta iz fundusa

Poklonite svojim bližnjima kopiju predmeta iz fundusa i unesite dašak muzeja u njihov dom.  U ponudi su kamena skulptura dubrovačkoga nebeskog zaštitnika sv. Vlaha, glava mladića i reljef s prikazom Venere i Marsa s Kneževa dvora,  popularni ”zelenci” u umanjenom mjerilu, kao i replike posuda iz dubrovačke ljekarne Domus Christi koje se čuvaju u fundusu Dubrovačkih muzeja.

 

  1. Keramički podmetači za čaše

Motivi su preuzeti s tanjura nađenih u istraživanjima brodoloma kod otoka Mljeta, a čuvaju se u dubrovačkom Pomorskom muzeju. Riječ je o osmanskoj keramici, proizvedenoj u glasovitom Izniku (antička Nicaea), u kojem se u 16. stoljeću proizvodila glazirana keramika, najsličnija kineskom porculanu, i njezina tehnologija izradbe i sastojci smjese bili su tajna. Keramičari Iznika postigli su tehničke i estetske izvrsnosti bez premca u Europi. Nalazi ove keramike danas su malobrojni i raritetni, a Dubrovnik je jedini grad u Hrvatskoj koji ju je uvozio u većim količinama.

 

  1. Nakit     

Možeš li pogriješiti daruješ li ženi nakit? Ne! U bogatoj ponudi muzejske prodavaonice u Kneževu dvoru možete birati između nakita s arhitektonskom dekoracijom Kneževa dvora, arhitektonskom ornamentikom dubrovačkih ranosrednjovjekovnih crkava, likom sv. Vlaha, pomorskom baštinom, detaljima ukrasnog veza sa svečanih muških nošnji dubrovačkog kraja iz 19. stoljeća, ili pak nakita inspiriranog ženskim narodnim nošnjama i tradicijskim nakitom dubrovačkoga kraja.

 

  1. Modni dodaci od svile

Svilene kravate za njega i očaravajuće svilene marame za nju najsigurniji su dar ovog Božića. U muzejskoj ponudi možete pronaći  širok izbor kravata i marama inspiriranih različitim motivima iz fundusa Muzeja.

 

  1. Šal Raguzina

Najnoviji modni dodatak u suvenirskom asortimanu Dubrovačkih muzeja svakako zaslužuje posebno mjesto. Riječ je o šalu u kombinaciji svile i vune, inspiriranom ukrasom s ugrađenih ormara u nekadašnjem Tajništvu Dubrovačke Republike, takozvanoj Raguzini.

 

  1. Magneti  i prigodne čestitke

Odaberite magnete s bucmastim anđelima, motivima s tabulata, oslikanog renesansnog stropa  u prizemlju Kneževa dvora, kao i s oslikanog namještaja iz 18. stoljeća rađenog venecijanskom ukrasnom tehnikom lacca povera.  Božićne darove svakako upotpunite s prigodnim blagdanskim čestitkama.

 

  1. Kožna poslovna kolekcija   

Kožna poslovna kolekcija uključuje etui za dokumente i poslovnu mapu inspirirane velikim pečatom Dubrovačke Republike iz 18. stoljeća s likom sv. Vlaha.  Izvrstan su izbor za poslovne partnere.

 

  1. Edukativne brošure, slikovnice i igre za djecu

Slikovnica Pavle i Đivo u vremeplovu Republike donosi avanture naših maskota Pavle i Điva koji, uz pomoć miša Vuka, psa Ruđera i mačke Cvijete, dječicu  vode kroz Dvor i pričaju priču o Republici.

Djecu možete razveseliti i igrama za učenje, koje može biti zabavno – osobito ako je interaktivno. Pronađite  interaktivni CD-ROM o Stjepanu Gradiću, ocu domovine, te naučite povijest Grada uz igru i zabavu.

 

  1. Platnene burse

Platnene torbe su bez sumnje modni hit posljednjih godina, posebno za one eko osviještene među nama. U muzejskoj prodavaonici u Dvoru možete birati između različitih veličina i boja bursi, kao i apliciranih motiva.

 

  1.   Muzejska izdanja

Odaberite nešto od muzejskih izdanja. Između nekoliko desetaka naslova sigurno se krije idealan poklon za svakog ukućanina. Luksuzni katalozi središnjih godišnjih izložbi Dubrovačkih muzeja zaista su kapitalna djela koja će naći svoje mjesto u svačijoj biblioteci.

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *