Bojazan od kraha tržišta nekretnina, stručnjaci imaju nekoliko savjeta za građane

17

Oni koji dižu kredite, zadužuju se u prosjeku do 60 posto ukupnog iznosa cijene nekretnine.

Cijene nekretnina ove godine narasle su za više od 10 posto, a takav scenarij kod mnogih je stvorio bojazan od kraha tržišta, jer slično se povećanje posljednji put dogodilo 2007. godine – uoči recesije. Upozorenja pljušte, no stručnjaci poručuju: očekujemo stabilizaciju cijena, piše N1. 

“Onda nam se dogodila svjetska kriza, imali smo veliku nezaposlenost, imali smo švicarac koji je bio veliki uteg ljudima. Klijenti su se tad kad su kupovali stanove zaduživali i do 120 posto. Danas se ništa od toga ne događa. Danas su skoro više od 60 posto kupaca – keš kupci”, kaže Boro Vujović iz Hrvatske gospodarske komore. 

A oni koji dižu kredite, zadužuju se u prosjeku do 60 posto ukupnog iznosa cijene nekretnine. No, da se tržište nekretnina u Hrvatskoj pjeni, poručio je i guverner HNB-a, isti onaj koji je, doduše kriptično, svojevremeno najavio i probleme vezane za švicarac.

“Nije da prije nije bilo iznimki, ali vi ste imali 2006., 2007. godine imali novogradnje na rubu gradova, kvalitete, loše infrastrukturu. Danas se rade kvalitetniji objekti, ovi što se rade u Zagrebu su bitno, bitno kvalitetniji”, uvjeren je Dubravko Ranilović iz Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

Ipak, stručnjaci savjetuju: usprkos boljoj kvaliteti i višim cijenama, pri kupnji stana ili kuće budite oprezni i konzultirajte se s profesionalcima. Obratite pozornost na kvalitetu nekretnine, pozovite sa sobom građevinskog stručnjaka koji će vam dati svoju procjenu o kvaliteti. Uključite i pravnog stručnjaka koji će provjeriti cijelu dokumentaciju.

A bilo bi dobro i – imati strpljenja. Jer brojne su nekretnine danas precijenjene.

IZVOR: poslovni.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *