Bolnice u pet godina isplatile više od 60 milijuna kuna odšteta! Provjerili smo kakvo je stanje u OB Dubrovnik

357

Bolnice u državnom vlasništvu u razdoblju od 2012. do 2016. godine su zbog grešaka u liječenju ili zbog grešaka prilikom operativnih zahvata, pacijentima isplatile 61,77 milijuna kuna odšteta. Najviše odštete isplatile su KBC Sestre milosrdnice i KBC Rijeka, s ukupno više od 32 milijuna kuna isplaćenih odšteta. U tim bolnicama se liječi najviše osoba, pa je i mogućnost pogreške veća. Gdje se više radi, reklo bi se, više se i griješi, iako se u jednoj struci poput zdravstva, svaka, pa i najmanja greška skupo plaća, što nije nadoknadivo samo u financijskom smislu.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić, za Dubrovnik Insider rekao je kakvo je stanje u našoj bolnici što se tiče odšteta te koliko su liječnici zaštićeni u tom smislu.

Najviše liječničkih propusta događalo se u ginekologiji i kirurgiji, a sudski sporovi često traju duže od deset godina. Ravnatelj Bekić kazao je kako OB Dubrovnik ima znatno manje takvih odšteta, ističe kako je to poslovna tajna, ali radi se o jednoj do dvije odštete na razini godine, najviše u kirurškim strukama.

Na pitanje zašto dolazi do pogrešaka u liječenju, Bekić odgovara kako nikome ‘nije u planu’ pogriješti pogotovo ne u ovoj struci, ali pogreške se događaju iz više segmenata.

– Tko radi taj i griješi, međutim, to nije opravdanje. Liječnici moraju biti maksimalno skoncentrirani cijelu smjenu. Primjerice, jučer sam bio dežuran od sedam ujutro, još sam u bolnici, otkad sam došao moram biti skoncentriran 24 sata što je skoro nemoguće – naglašava Bekić.

Razlog greške po njemu leži i u preopterećnosti, pogotovo dijagnostičkih struka.

– Jako je velik broj pacijenata, a mali broj liječnika, što rezultira pogreškom koja je u našoj bolnici ispod hrvatskog prosjeka, a Hrvatska je opet daleko ispod svjetskog prosjeka jer su te isplate odšteta povezane sa odgovarajućim pravnim sustavom i zaštitom liječnika. To je problem kojim se pola godine Hrvatska liječnička komora intezivno bavi. Pravna zaštita liječnika je zaista na simboličnim razinama, do sad smo defacto bili prepušteni sami sebi. Vjerujem da će se sad nešto promijeniti na bolje – govori Bekić.

Kaže kako nije tajna da postoje odvjetnici koji se više bave liječničkim greškama nego nekim drugim stvarima, no naglašava kako i bolnica ima svoje pravnike koji nemaju završene pravosudne ispite.

– Sad kad budemo radili nove natječaje za zapošljavanje pravnika radi umirovljenja starih krajem godine, bit će svakako uvjet da godinu dana imaju položen pravosudni ispit tako da napravimo dodatnu uštedu. Radi se o čisto nekim propustima povezanih sa pravnom strukom koje dovode do tih odšteta, koje su, ponavljam, na razini dubrovačke bolnice jedna do dvije godišnje  – zaključuje ravnatelj OB Dubrovnik, Marijo Bekić.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *