Božinović nakon tragične smrti vatrogasca: ‘Goran je poginuo kao heroj, ovo je tužan dan’

318

Prilikom obavljanja dužnosti u gašenju požara smrtno je stradao pripadnik Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci i član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Orašac 42-godišnji Goran Komlenac.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Tucaković su se obratili javnosti ispred zgrade JVP Dubrovački vatrogasci, ispostava Orašac.

Uz njih su bili i zapovjednik Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović, zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika Stjepko Krilanović i gradonačelnik Grada Dubrovnika te predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika Mato Franković.

“Radi se o teškom i opasnom poslu. Poginuo je jedan od najobučenijih vatrogasaca JVP Dubrovački vatrogasci”, rekao je Božinović i dodao da “vatrogasac nikada ne može biti siguran hoće li se vratiti kada ode na intervenciju”.

Istaknuo je da nas sve to podsjeća na težinu posla njihovog posla. “Poginuo je kao heroj koji je spašavao druge. Teško je naći profesiju koja je toliko humana, a toliko opasna”, rekao je.

Dosta toga se mijenja kroz klimatske promjene, napomenuo je Božinoć i dodao da mi, kao i drugi u svijetu, “moramo stalno prilagođavati”.

“Nažalost, ovo ljeto je takvo da je borba s vatrom svakodnevna. Mijenja se dosta toga kroz klimatske promjene. Naš je sustav prepoznat kao jedan od najefikasnijih, međutim i mi, kao i drugi u Europi i svijetu, moramo se stalno prilagođavati novim okolnostima. Ovo je jedan tužan dan”, kazao je Božinović.

Iza Komlenca ostali su supruga i dvoje male djece. “Vlada će učiniti sve da vodi brigu o njima, kao što uvijek vodimo brigu o najhrabrijima među nama”, dodao je.

“U ovom trenutku raspolažemo s četiri kanadera i četiri airtractora. Jedan je trebao biti preuzet jučer, ali zbog nekih problema do toga nije došlo”, rekao je Božinović.

Okružili su požar u vrlo kratkom vremenu, dodao je. “Odradili su sjajan posao i zato kada govorimo o kvaliteti vatrogasaca ne govorimo floskule. Dokazuju se iz dana u dan. Dokazuju se i danas. Danas je saniran požar kod Karlobaga. Trenutno imamo informaciju da gori kod Primoštena”, kazao je Božinovć te istaknuo da je jučer bilo dovoljno vatrogasaca.

Istaknuo je da ministrar obrane Mario Banožić sutra ili prekosutra planira održati sastanak sa Zrakoplovno-tehničkim centrom da se vidi što je s kanaderom i airtractorom. “Hrvatska će biti među prvim zemljama EU koja će dobiti nove kanadere”, kazao je Božinović.

Božinović je rekao da vatrogasci imaju dobru opremu i da to mogu potvrditi vatrogasci. “Ne bismo imali toliko turista da se ne osjećaju sigurno u Hrvatskoj”, kazao je.

Policija je obavila očevid. “Trenutno rade na utvrđivanju kako je došlo do požara, a s druge strane se utvrđuje i kako je došlo do stradavanja našeg Gorana”, rekao je Božinović te dodao da je naložena obdukcija.

“Najčešće na požarištima izgori sve što je dokaz, ali policija ima metode”, dodao je Božinović.

Simović je rekao da su Komlenca brzo pronašli. “Goran je bio srčan momak”, zaključio je zapovjednik Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije.

dnevnik.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *