Brajković, koji gradi vile u Dubrovniku, u BiH optužen za utaju poreza veću od 1,2 milijuna eura

515

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu za milijunsku utaju poreza i poreznu prijavu protiv Tihomira Brajkovića, poduzetnika iz Kiseljaka, koji je nedavno započeo graditi veliki turistički kompleks u Dubrovniku na samoj obali mora u uvali Lapad, priopćeno je u petak iz sjedišta tog suda.

Brajkovića optužnica tereti za produženo kazneno djelo porezne utaje ili prijevare.

Istragom Tužiteljstva BiH utvrđeno je kako je on, kao osnivač i vlasnik te osoba koja je u stvarnosti upravljala poslovanjem tvrtke Tibra-Pacific d.o.o. Kiseljak, izbjegao platiti davanja propisana poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa obaveza.

Tvrtka Tibra Pacific je u svojim knjigovodstvenim evidencijama prikazala, obračunala i putem podnošenja PDV prijavila lažni sadržaj za porezno razdoblje od 1. prosinca 2007. do 31. prosinca 2010. godina, čime je ostvarila neosnovan i nezakonit odbitak ulaznog poreza u iznosu od 2.390.014,25 konvertibilnih maraka (oko 1,22 milijuna eura).

Brajković slovi za jednog od najbogatijih poduzetnika u BiH. U Sarajevu je izgradio veliki stambeni kompleks namijenjen slobodnom tržištu, a početkom godine je u dubrovačkoj uvali Lapad, neposredno iznad hotela More, započeo s pripremnim radovima na zemljištu na kojemu planira izgraditi šest luksuznih vila, iako za to, po pisanju medija u Hrvatskoj, još nije ishodio sve potrebne dozvole.

On je još 2015. godine zbog provedbe ovog projekta osnovao tvrtku “Šest luksuznih vila”, sa sjedištem u dubrovačkoj Vukovarskoj ulici. Kako prenose lokalni mediji, kao osnivač navedena je njegova švicarska tvrtka “PET engineering” AG koju, prema švicarskom registru, vodi Josip Šubašić, dok je Brajković u dubrovačkoj tvrtki direktor.

Autor:Hina
 
IZVOR: dnevno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *