Brže prebolite gripu uz čaj od đumbira, koprive ili pileću juhu

452

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je detaljno je na svojim stranicama objavio što učiniti prije dolaska gripe te kako se zaštitit kad bolest nastupi:

1. Simptomi

Simptomi su gripe visoka temperatura, drhtavica, bolovi u mišićima i zglobovima, malaksalost, a u djece nerijetko i mučnina, odnosno povraćanje. Mogu se pojaviti kašalj i šmrcanje, simptomi inače izraženiji kod prehlade.

Uzimanje preparata protiv povišene temperature i boli može pomoći da se osjećate bolje, no treba paziti da se upotrebljavaju prema uputstvu. Djeci se smiju davati samo preparati koji su izričito za njihovu dob!

2. Mirovanje

Najbolje je mirovati, preležati gripu kod kuće, dati organizmu priliku da se oporavi i ujedno ne prenositi virus na druge! Primjereno mirovanje i odmor ključni su za oporavak od gripe – ako se potpuno ne oporavite, možete produžiti trajanje bolesti ili izazvati komplikacije.

3. Obratite se doktoru

Zapazite li da se ne oporavljate (danima ne možete sniziti tjelesnu temperaturu, imate teškoće sa disanjem, gutanjem i slično), obavezno se javite liječniku.

4. Virusna bolest

Gripa je virusna, a ne bakterijska bolest, pa nema smisla liječiti je antibioticima na svoju ruku. Bude li bakterijskih komplikacija, liječit će se antibioticima, ali o tome odlučuje liječnik!

5. Osigurajte ukućane

Najbolje je upotrijebiti rupčiće za jednokratnu upotrebu. Zaštitite nos i usta kad kišete i kašljete te održavajte higijenu ruku. Provjetravajte prostorije u kojima boravite.

6. Tekućina

Uzimajte dovoljno tekućine. Čajevi i juhe osobito su pogodni zato što su bogati mineralima.

7. Cijepljenje

Najbolja specifična zaštita protiv gripe je cijepljenje. Vitamin C, cink i različiti biljni pripravci nisu specifična zaštita protiv gripe. Organizam će biti najotporniji uz pravilnu prehranu, redovitu tjelovježbu, izbjegavanje cigareta, alkohola i stresa te dovoljno odmora. 

Premda je gripa ozbiljna bolest, nema razloga za paniku, najvažnije je pridržavati se liječničkih savjeta i preležati gripu.

Gripa i prehrana

Raznovrsna prehrana bogata vitaminima i mineralima glavni je alat za jačanje imuniteta i borbu organizma protiv prehlade i viroza koje se javljaju s prvim hladnijim danima, kao i gripe, čija nas sezona uskoro očekuje. 

Treba jesti puno voća i povrća bogatog vitaminom C i K, te željezom. Dobro je uvesti u prehranu i namirnice bogate cinkom, karotenima i folatima (vitaminima B skupine).

Kombinacija tih vitamina i minerala djelovat će preventivno, ali i ojačati tijelo za slučaj da vas ipak uhvate prehlada ili gripa, kao i pomoći u ublažavanju simptoma i skratiti razdoblje bolesti ako vas gripa ipak uhvati.

Doktori preporučuju oboljelima jesti kiseli kupus, kao i onima koji zbog komplikacija prehlade ili gripe moraju biti na terapiji antibioticima, jer je velika podrška ravnoteži crijevne flore.

Kako i manjak željeza može negativno utjecati na imunitet, korisno je obogatiti prehranu mahunarkama, posebno grahom, slanutkom i lećom.

Jedna od namirnica koja bi tijekom hladnijega vremena svakodnevno trebala biti na meniju je i češnjak, za koji su brojne studije pokazale da značajno podiže razine aktivnih gena koji potiču proizvodnju bijelih krvnih zrnaca, čiji je zadatak upravo jačanje imuniteta i zaštita organizma od zaraznih bolesti.

No imajte na umu da ga je najbolje koristiti sirovog, jer se kuhanjem gube aktivna svojstva alicina, aktivnog sastojka koji je najzaslužniji za njegovo ljekovito djelovanje.

IZVOR: 24sata.hr

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *