BUDITE NA OPREZU! Preporuke policije pred novogodišnje slavlje

274

Policija je objavila preporuke vozačima koji će u 2019. godinu ući za volanom.

“S obzirom da su 1. siječnja 2018. evidentirane dvije prometne nesreće u kojima su smrtno stradale tri mlađe osobe (21-godišnjak, 24-godišnjak i 24-godišnjakinja), u ove dane prelaska iz Stare u Novu godinu kada građani s veseljem istu dočekuju preventivno podsjećamo na preporučena ponašanja odnosno prometnu kulturu koju poštivajući čuvaju sebe i druge sudionike u prometu”, kažu iz PUZ.

Vozačima koji konzumiraju alkohol savjetuju:

– ne sjedajte za upravljač vozila,
– unaprijed si osigurajte prijevoz,
– razmislite, cijena jedne runde pića iznosi koliko i taksi prijevoz do doma,
– ne dozvolite da postanete crna statistička brojka,
– ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdanje,
– imajte u vidu da vozač pod utjecajem alkohola ne dovodi u opasnost samo sebe već i druge sudionike u prometu.

Također, skreću pozornost da će policijski službenici u nadzoru prometa prvenstveno pojačano nadzirati činjenje prekršaja tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“:

– prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola,
– prekoračenja dopuštene brzine,
– nekorištenja sigurnosnog pojasa,
– nepropisne uporabe mobitela u vožnji.

Visina novčanih kazni za vožnju pod utjecajem alkohola ili droga:

– do 0,5 g/kg – mladi vozač, 700 kn,
– od 0,5 do 1,0 g/kg – od 1.000 do 3.000 kn, zaštitna mjera od 1 do 6 mjeseci (ovisno koji puta je zatečen u prekršaju),
– od 1,0 do 1,5 g/kg – od 3.000 do 5.000 kn, zaštitna mjera od 3 do 9 mjeseci (ovisno koji puta je zatečen u prekršaju),
– više od 1,50 g/kg i utjecaj droge – od 5.000 do 15.000 kn, zaštitna mjera od 6 do 12 mjeseci (ovisno koji je puta zatečen u prekršaju),
– odbijanje testiranja na alkohol i droge – od 5.000 do 15.000 kn, zaštitna mjera od 6 do 12 mjeseci (ovisno koji je puta zatečen u prekršaju).

Za recidiviste (povratnike u činjenju težih prometnih prekršaja) tražit će se produženje mjera opreza kod nadležnog Suda, kao i njihovo zadržavanje do otriježnjenja u smislu odredbi članka 137. Prekršajnog zakona, (bojazan ponavljanja prekršaja-uhićenje i privođenje nadležnom Prekršajnom sudu uz optužni prijedlog).

Vozači za koje osobite okolnosti upućuju da će nastaviti sa činjenjem prekršaja, naredbom će biti smješteni u posebnu prostoriju do otriježnjenja.

Vozače koji su dva ili više puta kažnjeni za najteže prometne prekršaje obavezno će se žurno procesuirati podnošenjem optužnog prijedloga i traženjem izricanja kazne zatvora pri čemu će se posebna pozornost posvetiti počiniteljima prekršaja u povratu (recidivisti), kažu iz policije.

dnevno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *