Čarobni pogledi iz zraka na najjužniju kopnenu točku Hrvatske! Znate li povijest ove utvrde?

2914

Najjužnija točka Hrvatske je otočić Galijula, ali kada je riječ o kopnenim točkama onda je to rt Oštra na poluotoku Prevlaka. Ova impresivna lokacija skriva i istoimenu tvrđavu koja se prostire na samom kraju rta. Austrougarska tvrđava na rtu Oštro izgrađena je u razdoblju od 1850. do 1853. godine. Visoka je pedeset metara i sastoji se od dvije nepravilne elipse.

Izgradnja obrambenih utvrda na ovom području povezana je s povoljnim uvjetima za pomorski prijevoz i strateškim položajem koji omogućuje nadzor ulaza i izlaza iz Bokokotorskog zaljeva. Jedna je utvrda Punta Oštro, a druga je na otočiću Mamula na samom ulazu u Boku kotorsku. Obje su ostale dobro sačuvane sve do današnjih dana. Tvrđava na Prevlaci je nakon kapitulacije Italije 1943. pretrpjela oštećenja koja su i danas vidljiva.

Cijeli kompleks nekad je bio vojna baza JNA i desetljećima je bio skriven od očiju javnosti. Danas su ostaci tog vojnog naslijeđa zgrade u raspadu, napušten helidrom i tuneli koji su izgrađeni u vojne svrhe. Od početka 2019. godine, tvrđava Punta Oštro je u fazi obnove. Ambiciozni planovi za obnovu ovog povijesnog kompleksa obuhvaćaju revitalizaciju i pretvaranje tvrđave u kulturni i turistički centar. Osim obnove samih zidina, planira se otvorenje muzeja austrougarske ratne mornarice, restorana i drugih sadržaja koji će omogućiti posjetiteljima da dožive bogatu povijest i ljepotu ovog mjesta.

Inače, poluotok Prevlaka dugo je bio predmet spora između tadašnje SR Jugoslavije i Hrvatske pa se tako hrvatska zastava na najjužnijoj kopnenoj točki zavijorila tek 2002. godine.

19.06.2023., Punta Ostro, Prevlaka – Krajnji jug Hrvatske. Punta Ostro i utvrda. Najjuznija kopnena tocka Hrvatske.
Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

danas.hr




Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *