Čarolija recikliranja u Opuzenu

898

U dvjema školama u Opuzenu, tijekom listopada i studenog održavala se edu-eko igra „Čarolija recikliranja-od starih stvari nastaju nove“. Organizator igre bila je Regionalna agencija DUNEA, u ulozi voditelja centra EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije. U igru su bili uključeni 8. razredi Osnovne škole Opuzen i svi razredi Srednje poljoprivredne i tehničke škole Opuzen.

Borba protiv klimatskih promjena jedan je od glavnih prioriteta Europske komisije, a ideja ove igre bila je potaknuti djecu i mlade na promišljanje o problemu klimatskih promjena, uzrocima i posljedicama te dati praktične primjere kako u svakodnevnom životu živjeti što “zelenije”. Naime, učenici koji su sudjelovali u igri imali su zadatak izraditi posudu za biljke od prethodno korištenih, otpadnih materijala. Za sva kreativna rješenja, Regionalna agencija DUNEA je osigurala financijsku potporu za kupnju potrebnog umjetničkog pribora. U igri je sudjelovalo čak 75 učenika iz pet razrednih odjeljenja, s ukupno petnaest rješenja.

Nakon isteka zadanog roka za izradu kreativnih rješenja, okupljena je evaluacijska komisija od pet članova, iz Regionalne agencije DUNEA, centra EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, županijskog Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove te Centra za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije. Evaluacijska komisija je prema ocjenjivačkim kriterijima (izrada od prethodno korištenih materijala, inovativnost, kreativnost, funkcionalnost, umjetnički izričaj, raspon upotrebe tehnika, trodimenzionalno oblikovanje, estetska kvaliteta rada, uloženi trud), ocjenama od 1 do 5 ocijenila radove.

S obzirom na to da su se zasebno ocjenjivali radovi osnovnoškolaca i srednjoškolaca, igra je rezultirala dvostrukim pobjednicima. Najveći broj bodova iz Osnovne škole Opuzen, dobio je rad simbolično nazvan „Neretvanski zdenac života“, dok je prvo mjesto u Srednjoj poljoprivrednoj i tehničkoj školi Opuzen osvojio rad pod nazivom „Rapsodija u ružičastom“. Članovi komisije ocijenili su da ova dva rješenja svojom izvrsnošću zadovoljavaju sve zadane natječajne kriterije te će sukladno tome biti nagrađeni prigodnim nagradama centra EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *