Očekuje nas pakleni vikend: Evo kako se zaštititi od sunca

145
Stručnjaci upozoravaju da izlaganje suncu između 11 i 16 sati može dovesti do toplotnog udara. Prepoznat ćete ga po suhoj, vrućoj koži bez znojenja…

Pakleni vikend očekuje Hrvatsku. Stručnjaci upozoravaju da izlaganje suncu između 11 i 16 sati može dovesti do toplotnog udara.
Prema prognostičkim modelima Crometea temperature zraka i u hladu bi za danas mogle dosezati 39 Celzija.

Vjeruju da će takav scenarij biti sigurno u Dalmatinskoj zagori, a slično mogu očekivati i Slavonci. Nesnosne vrućine diljem zemlje, osobito unutrašnjost Istre i Gorski kotar trebali bi ublažiti pljuskovi u nedjeljno poslijepodne. Do tada ćemo se nositi s pravim ljetnim temperaturama od kojih, stručnjaci kažu, posebno moramo čuvati djecu.

Djecu ne izlagati suncu prije 16 sati

– Djeca ne znaju da kada je vruće trebaju biti u hladu ili pod nekom tendom nego trčkaraju naokolo. Posljedica takvog ponašanja može biti toplotni udar – upozorava naša poznata pedijatrica Giovana Armano i savjetuje kako ćemo to prepoznati.

Da dijete doživi toplinski udar mora boraviti na dosta visokim temperaturama. Kod toplotnog udara djeca budu izrazito rumena u licu, malaksava, razdražljiva, mogu imati povišenu tjelesnu temperaturu i biti dehidrirana – kaže Armano i ističe da se takvo dijete treba što prije premjestiti u hladi i napojiti.

– Dijete prvo treba rashladiti, dati mu hladne/mlake napitke, maknuti ga s tog mjesta, otuširati mlakom vodom, smiriti te izmjeriti temperaturu. Roditelji djecu uvijek trebaju imati pod nadzorom, ne puštati ih van između 11 i 16 sati i stalno ih nuditi tekućinom – dodaje pedijatrica.

Ujedno treba paziti kako se djecu odijeva po vrućinama. Mnogi roditelji u brizi pretjeruju pa djecu i pretoplo odjenu za doba godine i temperature koje su u zraku.

Dijete ne zna reći kada mu je vruće. Najbolje je odijevati im pamučne stvari nikako plastične. Treba izbjegavati tajice i gledati da se djecu što više raskomoti. Kad govorimo o potrebama uzimanja puno tekućine pri tome se misli na vodu, a ne slatke sokove jer oni samo još više potiču žeđ – ističe Armano.

U auto tek kad se rashlade

Preporučljivo je da se djecu ne stavlja odmah u parkirane automobile, nego da se unutrašnjost auta prvo rashladi, a tek onda njih sjeda u sjedalice. Također, nije preporučljivo prekrivanje kolica maramama ili tankim gazama jer se tako stvara prostor u kojem nema cirkulacije zraka. Umjesto toga, puno bolje je koristiti suncobrane za kolica.

Potrebno je voditi brigu i o temperaturi u prostoriji u kojoj dijete spava. Temperatura uvijek treba biti par stupnjeva niža od vanjske. Djeci obavezno stavite kapice kako bi ih zaštitili od sunca i namažite ih kremom sa zaštitnim faktorom. Kupajte ih nekoliko puta na dan kako bi lakše podnijela vrućinu, a ako vidite da se dijete uznojilo, promijenite im odjeću – zaključuje pedijatrica. 

Često se kaže da je starija populacija poput djece, a u slučaju visokih temperatura to nije samo uzrečica. Naime, sve što pri zaštiti od sunca i topline vrijedi za djecu, vrijedi i za umirovljenike.

Kada je vani jako vruće, krvne žile se šire, a to direktno utječe na snižavanje krvnog tlaka. Do promjena dolazi i u zgrušavanju krvi pa je važno piti dovoljno tekućine kako ne bi došlo do lokalne tromboze, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) i objašnjavaju što konkretno znači toplotni udar. 

To je iznenadni kolaps organizma. Nastaje zbog, često naglog, prekomjernog povišenja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da se hladi znojenjem i temperaturu održi u normalnim granicama radi ekstremno visoke vanjske temperature odnosno vremenske pojave toplinskog vala –  i dodaju da se u zadnjem desetljeću bilježi porast temperature što negativno utječe na ljudsko zdravlje pa valja biti oprezan.

– Toplotni udar prepoznat ćete po suhoj, vrućoj koži bez znojenja. Tjelesna temperatura može biti i iznad 40 stupnjeva. Prati ga smušenost, nemir, mučnina i povraćanje. Ljudi tada dišu plitko i ubrzano, imaju grčeve ili su bez svijesti – kaže Branka Bardak dr.med.spec., zamjenica ravnatelja Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije i dodaje da se tada treba zvati Hitnu pomoć, a do dolaska liječnika pacijenta treba staviti u hlad u vodoravan položaj i podignuti mu noge i odstraniti odjeću. Ukoliko je pacijent bez svijesti treba ga postaviti u bočni položaj i pratiti da li diše te ostati uz njega do dolaska Hitne. 

Pacijentima sa kroničnim bolestima se savjetuje da kao i inače redovito uzimaju svoju terapiju i ne izlažu se suncu prije 16 sati. Posebno se sunca trebaju čuvati svi stariji od 65 godina – tvrdi Bardak.

U HZJZ-u dodaju kako za vrijeme vrućina treba izbjegavati šećer, alkohol i kofein.

Svako malo gutljaj vode

– Možete se samo osvježiti tako da u ustima rastopite kockicu, dvije leda. Dehidraciju od vrućina izbjegnite uzimanjem razrijeđenog soka kao što je limunada i to odrasli svakih jedan do dva sata, a djeca svakih 15 do 20 minuta po 1 do 2 žlice ili gutljaj vode. Nemojte čekati osjećaj žeđi da biste povećali unos tekućine, pogotovo kod starijih osoba koje imaju slabiji osjećaj žeđi – upozoravaju u HZJZ-u.

Važno je jesti laganu hranu u manjim i češćim obrocima – laganu juhu, svježe povrće, smoothieje i slično. Stručnjaci kažu kako bi trebalo izbjegavati hranu u kojoj ima puno bjelančevina te redovito rashlađivati tijelo.

Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamotati se u hladne mokre ručnike ili se rashladiti mokrom spužvom, kupkom za noge i sl. Djeci možete mokre ručnike stavljati na noge i ruke. Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan doma stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje zraka. Koristite laganu posteljinu, po mogućnosti bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline od tijela – savjetuju u HZJZ-u.

Simptomi sunčanice

Sunčanica nastaje zbog intenzivnog izlaganja tijela, posebno glave i zatiljka, sunčevim zrakama – za razliku od toplinskog udara kada dolazi do pregrijavanja tijela zbog boravka u pretjerano toplom okruženju.

Simptomi su:

 • suha koža
 • crvenilo u licu
 • povišena tjelesna temperatura
 • glavobolja
 • vrtoglavica
 • osjećaj nemira
 • smušenost
 • zujanje u ušima
 • širenje zjenica
 • ubrzani rad srca
 • plitko disanje
 • gubitak svijesti

Ukoliko primijetite simptome, svakako se odmah sklonite sa sunca u tamniju i hladniju prostoriju. Skinite sve sa sebe i rashlađujte tijelo tuširanjem mlakom vodom ili hladnim oblozima. Polako pijuckajte vodu ili nezaslađenu limunadu, a u slučaju komplikacija svakako potražite liječničku pomoć.

Simptomi toplinskog udara

 • ubrzano disanje
 • ubrzani rad srca
 • nizak krvni tlak
 • povišena tjelesna temperatura
 • slabost
 • vrtoglavica
 • suha koža
 • izostanak znojenja
 • žeđ

– Ako neki član vaše obitelji ili osobe kojima pomažete imaju vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost, grčeve i/ili su bez svijesti, odmah zovite liječnika ili hitnu pomoć. Dok čekate na liječnika ili hitnu pomoć, smjestite ugroženu osobu u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podignite joj noge i kukove, odstranite odjeću i počnite s vanjskim hlađenjem, kao što su hladni oblozi na vrat, pazuhe i prepone uz rad ventilatora, mahanje lepezom ili većom tkaninom i špricanje kože vodom temperature 25 do 30˚C – pojašnjavaju u Hrvatskom zavodu uza javno zdravstvo.

– Mjerite temperaturu tijela i održavajte je ispod 39˚C. Nemojte toj osobi dati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol. Osobe bez svijesti postavite u bočni ležeći položaj – dodaju.

Još nekoliko njihovih savjeta:

 • Ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju, tražite pomoć, što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite temperaturu.
 • Popijte vodu ili nezaslađeni razrijeđeni voćni sok više puta po nekoliko gutljaja.
 • Smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili trbuhu, često nakon fizičkog rada ili vježbe u vrlo vrućem vremenu.
 • Pijte tekućinu koja sadrži elektrolite (npr. juhu, smoothie od povrća i dr.), a u slučaju da grčevi traju duže od jednog sata, zatražite medicinsku pomoć.
 • Savjetujte se s liječnikom u slučaju drugih tegoba ili ako opisane tegobe duže traju.
 • Držite lijekove na temperaturi ispod 25˚C ili u hladnjaku (pročitajte upute o skladištenju lijeka u uputi o lijeku).
 • Tražite savjet liječnika ako imate neku kroničnu bolest ili uzimate više lijekova, pogotovo one za pojačano mokrenje i snižavanje tlaka

IZVOR: 24sata.hr

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *